Hlavní obsah

Cancellara vyhrál ve spurtu potřetí klasiku Kolem Flander

Švýcarský cyklista Fabian Cancellara vyhrál ve spurtu na cílové rovince potřetí klasiku Kolem Flander a obhájil loňské vítězství. Zdeněk Štybar v závěru 259 km dlouhého závodu odpadl z čela a dojel osmnáctý.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Fabian Cancellara ze Švýcarska se raduje z vítězství v závodě Kolem Flander.

Článek

Třiatřicetiletý Cancellara vyhrál jeden z takzvaných monumentů cyklistiky poprvé v roce 2010 a poté loni, kdy si jel pro vítězství v sólovém úniku. Tentokrát musel do posledních metrů bojovat s triem domácích Belgičanů, které porazil po taktickém souboji na cílové rovince.

Čtyřčlenná vedoucí skupina se zformovala po závěrečném stoupání na Paterberg 13 kilometrů před cílem. Tam loni Cancellara setřásl Slováka Petera Sagana a jel si "časovku" do cíle, dnes však musel čtyřnásobný mistr světa a olympijský vítěz v časovce spíše než tempařské schopnosti využít svou akceleraci.

Na dalších místech se seřadili Belgičané Greg van Avermaet, Sep Vanmarcke a Stijn Vandenbergh. "Je mi Belgičanů líto, ale pro mě to byl další skvělý den. Nakonec to bylo muž proti muži a já nepřestal dřít," pochvaloval si Cancellara.

Dnešním triumfem se švýcarský "Spartakus" vyrovnal dalším pěti trojnásobným vítězům Flander. Spolu s druhým místem v březnové klasice Milán-San Remo se Cancellara pasoval do role velkého favorita pro neméně slavný závod Paříž-Roubaix, který se jede příští neděli.

Jeden z adeptů na přední umístění Štybar se pohyboval dlouho v čelní skupině, na Paterbergu však definitivně ztratil kontakt s Cancellarou a spol. a dojel půldruhé minuty za nejrychlejším kvartetem.

"Měli jsme tři lidi v první desítce, ale všichni bychom to vyměnili za jedno první místo. Nedá se nic dělat, to je prostě život," uvedl na svém webu člen stáje Omega Pharma-Quick Step, která zpočátku závod kontrolovala, ale v cíli byl jejím nejlepším zástupcem čtvrtý Vandenbergh.

"Těžko říct, jestli jsme něco mohli udělat jinak. Nemyslím si, že jsme to protaktizovali. Měli jsme závod pod kontrolou do třiceti kilometrů před cílem, pak se to vyvinulo tak, že od nás odjel Stijn Vandenbergh. Jediná smůla byla, že zrovna on není moc dobrý spurtér," konstatoval Štybar na adresu kolegy, který ve vedoucím kvartetu dojel na konci. "Kdyby tam byl Niki Terpstra nebo já, možná bychom ve spurtu něco dokázali, ale nemá cenu říkat, co by bylo, kdyby. Jisté je, že když nastoupil Cancellara s Vanmarcke, byli v tu chvíli nejsilnější a nikdo z nás nebyl schopen je následovat," prohlásil trojnásobný mistr světa v cyklokrosu.

Po závodě byl hodně vyčerpaný. "Ale plný brejle toho museli mít všichni. Celé tělo je totálně popravené. Byl to záhul nejen na fyzičku, ale i na psychiku, protože na těch úzkých cestách je to boj o přežití. Lehla snad půlka lidí z balíku," uvedl Štybar, kterého za týden čeká další závod na kostkách Paříž-Roubaix, v němž byl loni po kolizi s divákem šestý.

Osmadevadesátý ročník Kolem Flander poznamenalo několik pádů. Do nejvážnější nehody se zapletl domácí Johan Vansummeren, jenž srazil starší ženu stojící na ostrůvku uprostřed silnice. Seniorka skončila v nemocnici v kritickém stavu, cyklista se zraněním hlavy.

Cyklistický jednorázový závod Kolem Flander (WorldTour) - 259,8 km:
1. Cancellara (Švýc./Trek) 6:15:18
2. Van Avermaet (Belg./BMC Racing)
3. Vanmarcke (Belg./Belkin)
4. Vandenbergh (Belg./Omega Pharma-Quick-Step) všichni stejný čas
5. Kristoff (Nor./Kaťuša) -8
6. Terpstra (Niz./Omega Pharma-Quick-Step) -18
...18. Štybar (ČR/Omega Pharma-Quick-Step) -1:25
31. Bárta (ČR/NetApp) -1:43.

Reklama

Související témata: