Hlavní obsah

Hladový Andrle čekal na Giru na hokejisty

Jan KrůtaPrávo

První den volna si v úterý vychutnávali cyklisté po deseti dnech na Giro d'Italia. Dvojice Čechů ze stáje Liberty Seguros René Andrle a Jan Hruška si dopoledne střihla trénink s týmovým šéfem Manolem Saizem, který jel za svými svěřenci v autě.

Foto: ČTK

René Andrle (na archivním snímku při prologu Tour de France).

Článek

"Po návratu do hotelu jsem se těšil na oběd. Dostali jsme brambory, k tomu vařenou mrkev a lusky. Když jsem se Manola ptal, co bude dál, tak říkal, že si můžu vzít jogurt. Prý jsme se den předtím přejídali na večeři. A já měl jednu porci rizota s parmazánem," popisoval včera odpoledne Andrle. "Mám hlad, nejradši bych šel někam na buřta. Ale při mém štěstí by mě s ním šéf chytil..."

Zároveň očekával příjezd svého dlouholetého kamaráda Radka Hamra, hokejisty švédského Färjestadu. Ten dorazil na Giro se svým slovenským klubovým spoluhráčem Zdenem Chárou, velkým cyklistickým fanatikem. "Cháru jsem osobně neznal, ale prý má doma asi pět kol a hodně jezdí," prozradil Andrle.

"Budou tady asi týden, ve středu je protáhnu na start, aby to všechno viděli z první ruky," plánoval.

Zlato přál hlavně Jágrovi

Andrle si v posledních dnech kromě kola užíval i tažení českého týmu na hokejovém MS. Sám totiž hokej v mládí hrál a má k němu hodně blízko. "Sledoval jsem zápasy na internetu a měl jsem informace z domova. Jsem moc rád, že to takhle dopadlo. Přál jsem zlato hlavně Jágrovi. Je to jeden z nejlepších hokejistů na světě a už si titul zasloužil."

Po deseti dnech závodu se zatím cítí v pohodě, svou roli domestika si plní stoprocentně. Jednu etapu jel dokonce 170 km v úniku, ale peloton jejich skupinu dojel. "Jsem spokojený, tělo to snáší bez problémů. Se Španělem Avejou máme za úkol zkoušet úniky, jet hned po startu vpředu a chránit našeho lídra Scarponiho," poodhaluje taktiku. "Já tahám hlavně po rovinách anebo dovezu Scarponiho pod poslední kopec. Tam moje práce většinou končí a úplný závěr už třeba můžu vypustit a šetřit síly na další den."

Andrle, který na pokoji bydlí se španělským cyklistou Koldo Gilem, vítězem jedné z etap, ví, že pořádné Giro teprve začne. "Ve středu je ještě rovinatá etapa, ale pak už to přijde. V sobotu je tam šest těžkých kopců, to bude zabíračka," dívá se k nejbližšímu programu cyklista, který dosud favorizuje Itala Simoniho z Lampre. "Zatím mi přijde nejlepší."

Hruška s rolí domestika počítá

Jan Hruška figuruje dosud z českých cyklistů v průběžné klasifikaci nejlépe, ale i on ví, že skoro sedmiminutová ztráta na vedoucího Di Luku ho odsuzuje do role domestika. "Počítám s tím," řekl výborný časovkář. I když je to pro něj první velký závod v sezóně, zatím žádnou únavu necítí. "Giro bylo první týden relativně lehké, ale dvě náročné etapy za sebou můžou všechno otočit o 180 stupňů."

I proto přivítal včerejší lehčí trénink. "Žádný relax to nebyl, ale na kole se vyjet musí i při dni volna. Kdyby tělo nedělalo nic, další den by to člověk cítil," prohlásil 30letý závodník. Odpoledne zatelefonoval domů, s manželkou a dvouapůlletým synem Filipem jsou v kontaktu neustále. "Voláme si několikrát denně, s malým je docela sranda komunikovat po telefonu. On to bere tak, že táta odjel a zase se vrátí domů. Já odloučení nesu hůř."

Ve volných chvílích se snaží posílat aktuální informace z Gira na své webové stránky www.janhruska.cz. "Dělá mi radost, když na nich neustále zaznamenávám podstatně vyšší návštěvnost. Chtěl bych všem svým fanouškům poděkovat," dodal Hruška.

Reklama