Hlavní obsah

Kreuzigra střídá na trůnu pro vítěze Amstelu Gilbert

Prestižní cyklistický závod Amstel Gold Race vyhrál potřetí v kariéře belgický exmistr světa Philippe Gilbert z týmu BMC. Loňský vítěz Roman Kreuziger uzavíral skupinku se ztrátou 12 sekund na Gilberta a obsadil 18. místo. Zdeněk Štybar v závěrečné pětině závodu stíhal uprchlíky a nakonec nizozemskou klasiku nedokončil.

Foto: Michael Kooren, Reuters

Belgický cyklista Philip Gilbert se raduje z vítězství v závodu Amstel Gold Race.

Článek

Gilbert, vítěz první ardenské klasiky z let 2010 a 2011, nastoupil v závěru v obávaném kopci Cauberg zhruba tři kilometry před cílem na stejném místě jako při svém "zlatém" šampionátu před dvěma lety. Klíčový útok mu ideálně připravil týmový kolega Samuel Sánchez.

Na pódiu pak staronový šampión stál s trofejí i tříapůlletým synem, oblečeným rovněž v dresu BMC. "Jestli je to stejný pocit jako stát se mistrem světa? Ne. Ale jsem rád, že jsem tady vyhrál potřetí," řekl staronový král Amstelu.

V tomto týdnu po Brabantském šípu ovládl další jednodenní závod. Před třemi lety k těmto dvěma triumfům dokázal přidat ještě Valonský šíp a závod Lutych-Bastogne-Lutych, což byly čtyři vyhrané klasiky během deseti dnů.

Kreuziger na Gilbertovo zrychlení nestačil

Netroufl si odhadnout, co dokáže letos. "Každopádně jsem dobře začal," usmál se Gilbert. "Bylo by to fantastické, ale teď si užívám dnešní úspěch," dodal.

Po šesti a půl hodinách jízdy a 252 kilometrech belgický spolufavorit dorazil do cíle s náskokem pěti sekund na krajana Jelleho Vanenderta, třetí skončil Australan Simon Gerrans. Kreuziger, jemuž loni vyšel únik sedm kilometrů před cílem a vyhrál s velkým náskokem, v neděli na Gilbertovo zrychlení nestačil. Celou dobu se ale držel vpředu s favority.

"Najel jsem tam trošku zezadu. Když za to vzali, udělala se tam díra a už jsem to nebyl schopen dojet," popsal Kreuziger na svém webu. "Doufal jsem v trošku lepší výsledek, ale ještě cítím, že to z mé strany není to pravé ořechové. Věřím, že to na Valonském šípu i Lutychu bude o něco lepší," dodal.

Štybar 38 km před cílem začal s dalšími pěti jezdci stíhat dvojici uprchlíků a na strmém Keutenbergu se zařadil zpět do pelotonu. Do cíle slavného závodu nakonec nedojel, vzdal po předposledním průjezdu Caubergem. "Dopředu jsem věděl, že kombinace Paříž-Roubaix s Amstelem bude hodně těžká. A křeče to udělaly ještě těžší," napsal trojnásobný mistr světa v cyklokrosu Štybar na twitter.

Cyklistický jednorázový závod Amstel Gold Race (WorldTour) - 252 km:
1. Gilbert (Belg./BMC) 6:25:57
2. Vanendert (Belg./Lotto) -5
3. Gerrans (Austr./Orica)
4. Valverde (Šp./Movistar)
5. Kwiatkowski (Pol./Omega Pharma-Quick-Step) všichni -6
6. Geschke (Něm./Giant)
7. Mollema (Niz./Belkin)
8. Gasparotto (It./Astana)
9. Moreno (Šp./Kaťuša) všichni -10
10. Araširo (Jap./Europcar)
18. Kreuziger (ČR/Tinkoff-Saxo) oba -12
Štybar (ČR/Omega Pharma-Quick-Step) nedokončil

Reklama

Související témata: