Hlavní obsah

Kreuziger upadl, přesto vybojoval v Lutychu sedmé místo

Lutych

Cyklista Roman Kreuziger dojel po pádu sedmý v jednorázovém závodu Lutych-Bastogne-Lutych a potvrdil dobrou jarní formu. Za australským vítězem Simonem Gerransem zaostal český jezdec o tři sekundy.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Cyklista Roman Kreuziger.

Článek

Do elitní desítky se Kreuziger prosadil i ve středu v jiné belgické klasice Valonském šípu, v němž byl osmý. V nedělním závodu WorldTour si o jednu příčku polepšil.

Člen stáje Tinkoff-Saxo necelých sto kilometrů před cílem závodu na 263 km upadl spolu s několika soupeři. "Před stoupáním Cote de Wanne jsem se bohužel ocitl v jednom z větších pádů. Nešlo s tím nic dělat. Bylo v něm asi deset lidí, já spadl na hlavu a oba lokty. Ani nevím, jak jsem to dokázal. Musel jsem ještě měnit kolo, ale díky klukům z týmu se mi jako jednomu z mála podařilo dostat zpátky," vylíčil Kreuziger. "Necítil jsem se v tu chvíli zrovna ideálně, ale díky tomu, že se další dva kopce jely poměrně rozumně, byl prostor se dát na finále v rámci možností dohromady."

S Čechem nikdo nechtěl jet

V závěru byl hodně vidět. Asi 16 km před cílem zaútočil, za ním se vydal bývalý kolega z Liquigasu Ital Vincenzo Nibali a vpředu se vytvořila silná skupina. S Kreuzigrem ale nikdo nechtěl jet. "Mrzí mě to, ale nedá se nic dělat. Aktivitě nebylo souzeno, týmy ten závod hodně kontrolovaly," konstatoval český jezdec.

"Tenhle závod je podobně jako ostatní klasiky chaotický a plný překvapení po celou dobu. Romanova nehoda nás samozřejmě poznamenala, ale myslím, že kluci dělali, co mohli," uvedl sportovní ředitel Tinkoff-Saxo Philippe Mauduit. "Roman se v závěru chopil šance a měl blízko k tomu, aby ujel s pár soupeři a nešlo se do finiše s rychlými závodníky. Ale nakonec bojovala velká skupina. Sedmé místo není výsledek, jaký jsme chtěli, ale za daných podmínek jsme odvedli solidní výkon," konstatoval.

V poslední zatáčce po závěrečném stoupání upadl loňský vítěz Ir Daniel Martin, jenž nasadil k trháku. Stíhací jízda skupiny favoritů v samém závěru zlikvidovala i náskok italských uprchlíků Giampaola Carusa a Domenica Pozzoviva, kteří ujeli necelých šest kilometrů před cílem.

"Když atakoval Dan Martin, Bjarne Riis mi z auta řekl, ať ten závěr zkusím jet jako časovku a uvidíme, co to dá. Byla to asi jediná šance, jak něco vymyslet. Jenže byl docela silný protivítr, tak to na víc než na to sedmé místo nedalo," řekl Kreuziger. Umístění si představoval lepší. "Ale oproti Valonskému šípu jsem si o jedno místo polepšil. Hlavně mě těší, jak jsem se od Baskicka dostal do kondice. Věřím, že pád nebude mít žádné následky."

Ve finiši byl nejsilnější Gerrans, jenž vylepšil týden staré třetí místo z Amstel Gold Race. Po předloňském triumfu na Milán - San Remo si vychutnal další vítězství na jednom z takzvaných cyklistických monumentů. Za ním skončili v nejstarším jednodenním závodu na světě Španěl Alejandro Valverde a Polák Michal Kwiatkowski.

Cyklistický jednorázový závod Lutych-Bastogne-Lutych (WorldTour) - 263 km:
1. Gerrans (Austr./Orica Greenedge) 6:37:43
2. Valverde (Šp./Movistar)
3. Kwiatkowski (Pol./Omega Pharma-Quick-Step)
4. Caruso (It./Kaťuša) všichni stejný čas
5. Pozzovivo (It./AG2R)
6. Slagter (Niz./Garmin)
7. Kreuziger (ČR/Tinkoff-Saxo) všichni -3
...
118. Paďour (ČR/NetApp-Endura) -12:15

Reklama

Související témata: