Hlavní obsah

Australská Orica vyhrála na Giru úvodní časovku družstev

Belfast

Australský tým Orica Greenedge zahájil nový ročník Gira d'Italia vítězstvím v časovce družstev v severoirském Belfastu. V růžovém trikotu vedoucího jezdce vystartuje do sobotní druhé etapy Kanaďan Svein Tuft, kterého vedení stáje určilo na oslavu jeho dnešních 37. narozenin za lídra.

Foto: Cathal Mcnaughton, Reuters

Tým BMC na trati v Belfastu.

Článek

Na druhém místě dokončila 21,7 kilometru dlouhou trasu stáj Omega Pharma-Quick-Step, která na namoklé trati zaostala o pět sekund. Třetí dojel tým BMC v čele s jedním z hlavních favoritů Gira Cadelem Evansem z Austrálie.

Tuft po závodě dojatě děkoval týmovým kolegům. "Dali mi opravdový narozeninový dárek. Tenhle tým je vážně takhle nezištný. Mám opravdu velké štěstí, že jsem dostal takový dar," řekl Kanaďan.

Katastrofálně začal závod pro jeden z favorizovaných týmů Garmin. Jeden z jeho jezdců v osmičlenném vláčku při přejezdu kanálu na silnici uklouzl a přes něj ve velké rychlosti upadli ještě další tři týmoví kolegové. Pro irského lídra Dana Martina, jenž se při startu na domácí půdě chtěl ukázat, závod skončil se zlomenou klíční kostí.

Garmin nakonec dal dohromady pětici jezdců, kteří byli schopni pokračovat, a časovku dokončili. Hned v úvodu Gira ale nabrali v průběžném pořadí ztrátu téměř tři a půl minuty.

Giro v sobotu pokračuje 219 kilometrů dlouhou druhou etapou, která bude mít opět start i cíl v Belfastu. Severní Irsko peloton opustí až v neděli třetí etapou z Armaghu do Dublinu. Po dni volna se pak cyklisté přesunou do Itálie.

Cyklistický etapový závod Giro d'Italia - 1. etapa (časovka družstev v Belfastu - 21,7 km):
1. Orica 24:42
2. Omega Pharma - Quick-Step -5
3. BMC Racing -7
4. Tinkoff-Saxo -23
5. Sky -35
6. Astana -38
7. Cannondale -53
8. Movistar -55
9. Giant -56
10. AG2R -58.
Průběžné pořadí jednotlivců:
1. Tuft (Kan./Orica) 24:42
2. Durbridge (Austr./Orica)
3. Weening (Niz./Orica)
4. Meyer
5. Matthews (oba Austr./Orica)
6. Santaromita (It./Orica) všichni stejný čas
7. Serry (Belg./Omega Pharma-Quick-Step)
8. Brambilla (It./Omega Pharma-Quick-Step)
9. Urán (Kol./Omega Pharma-Quick-Step)
10. Pauwels (Belg./Omega Pharma-Quick-Step) všichni -5.

Reklama