Hlavní obsah

Savoldelli vyhrál podruhé cyklistické Giro d'Italia

PRAHA

Italský cyklista Paolo Savoldelli vyhrál podruhé v kariéře slavný závod Giro d'Italia. Jezdec americké stáje Discovery Channel letos navázal na svůj triumf z roku 2002. Na jeho celkovém vítězství nic nezměnil ani výsledek nedělní závěrečné dvacáté etapy, kterou získal v hromadném spurtu Alessandro Petacchi.

Článek

Závěrečná 119 km dlouhá etapa se jako již tradičně jela v odpočinkovém tempu a po rovině. V Miláně se pak rozhodovalo na cílové pásce, italský kapitán týmu Fassa Bortolo znovu porazil Němce Erika Zabela a počtvrté na letošním Giru se radoval z etapového triumfu.

Ještě větší radost měl však Savoldelli, jenž dojel v hlavním poli. Domácí jezdec se oblékl do růžového trikotu vedoucího jezdce po 13. horské etapě a náskok již do konce závodu nepustil. Dvaatřicetiletý Ital odolal náporu celkově druhého Gilberta Simoniho v páteční časovce a především v sobotní závěrečné alpské etapě. Nakonec svého krajana, jenž na Giru triumfoval v letech 2001 a 2003, porazil o 28 sekund, třetí Jose Rujano Guillen z Venezuely na něj ztratil tři čtvrtě minuty.

"Můj recept na úspěch je jednoduchý - zůstat v klidu i v těch nejtěžších momentech, když jsem pod tlakem. I tehdy, když jsem pomalu ztrácel růžový trikot, jsem věděl, že dokážu znovu zaútočit," prohlásil Savoldelli, jenž i přes vítězství na Giru bude zřejmě na Tour de France hlavně pomáhat kapitánovi svého týmu Lanci Armstrongovi. "Výhra na Giru na tom nic nemění. Budu podporovat Lance, protože on je nejlepší," dodal král 88. ročníku Gira.

Savoldelli vyhrál jedinou etapu

Savoldelli na letošním Giru vyhrál pouze jednu etapu, jedenáctou s cílem v Zoldo Alto v Dolomitech. Tehdy se dostal do čela jeho krajan Ivan Basso, jehož však v dalších dnech postihly žaludeční problémy a o možnost celkového vítězství přišel.

Pro Savoldelliho, kolegu Pavla Padrnose z americké profesionální stáje, jejíž jedničkou je Lance Armstrong, je letošní triumf velkým zadostiučiněním po letech zdravotních obtíží. Kvůli zranění po pádech nemohl obhajovat své vítězství na Giru ani startovat na Tour de France, o které kvůli zlomeninám přišel i o rok později. Smůla ho neopustila ani na začátku letošního roku, kdy zahájil po přestupu z T-Mobile své působení v Discovery Channel zlomeninou klíční kosti.

Mezi 153 cyklisty, kteří dojeli až do cíle v Miláně, bylo i české trio Pavel Padrnos, Jan Hruška a René Andrle, jež se srovnalo v celkovém pořadí od 60. místa. Vítězství ve vrchařské soutěži zdobí celkově třetího Guillena z Venezuely, bodovací hodnocení vyhrál olympijský vítěz Paolo Bettini.

Výsledky - 20. etapa (119 km):
1. Petacchi (It.) 3:24:08 hod., 2. Zabel, 3. Förster (oba Něm.), 4. Lorenzetto, 5. Velo, 6. Grillo (všichni It.), 7. Galvez Lopez (Šp.), 8. Renshaw (Austr.), 9. Mori (It.), 10. Vogels (Austr.), ...79. Andrle, 80. Hruška, 123. Padrnos (všichni ČR) všichni stejný čas.
Konečné pořadí:
1. Savoldelli 91:25:51 hod., 2. Simoni (oba It.) -28, 3. Guillen (Venez.) -45, 4. Di Luca (It.) -2:42, 5. Garate (Šp.) - 3:11, 6. Gončar (Ukr.) -4:22, 7. Karpec (Rus.) -11:15, 8. Caucchioli -11:38, 9. Bruseghin -11:40, 10. Sella (všichni It.) - 12:33, ...60. Padrnos -2:10:40, 61. Hruška -2:11:16, 62. Andrle - 2:11:59.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články