Hlavní obsah

Po protestní jízdě ovládl spurt na mokru Bouhanni, v čele Gira dál Australan Matthews

Bari

Čtvrtou etapu Gira d'Italia, poznamenanou protestem cyklistů kvůli nebezpečným podmínkám na mokré trati, vyhrál ve finiši Francouz Nacer Bouhanni. Díky skvělému závěru předstihl těsně před cílem Itala Giacoma Nizzolu, třetí dojel Nizozemec Tom Veelers.

Foto: Marco Alpozzi, ČTK/AP

Australský cyklista Michael Matthews, aktuální lídr Gira d´Italia.

Článek

Růžový trikot udržel po přesunu závodu z Irska do Itálie Australan Michael Matthews. Vedoucí postavení nemusel hájit až do cíle, protože jezdci se v průběhu etapy s vedením závodu dohodli, že poslední okruh v Bari už se do celkové klasifikace započítávat nebude.

Úvodních sto kilometrů cyklisté nezávodili kvůli obavám, že deštěm zmáčené ulice v cílovém městě budou klouzat a budou nebezpečné, což se potvrdilo. V posledních dvou kilometrech došlo ke třem pádům.

Závodit se začalo až v závěru a Bouhannimu se povedlo vybojovat první etapové vítězství na jedné z Grand Tour, i když ho předtím postihl defekt. "Kolegové z týmu odvedli skvělou práci a dotáhli mě zpátky do čela pelotonu. V posledním kole mi to dvakrát nebo třikrát ujelo, ale udržel jsem se na kole a dal do toho všechno," komentoval své zrychlení třiadvacetiletý člen stáje FDJ.fr.

V první italské etapě už se po dni volna neobjevil Němec Marcel Kittel, který v Irsku vybojoval dvě etapová prvenství. Spurtér týmu Giant-Shimano odstoupil ze závodu kvůli horečce.

"Giro mě dostalo dřív, než jsem si myslel. Jsem strašně zklamaný," uvedl Kittel, který neplánoval závod absolvovat celý, nicméně skončil dříve, než chtěl. "Stejně jsem už dosáhl všeho, co jsem si předsevzal. Rozhodně bych tady nejel až nadoraz, abych se nezničil před Tour," dodal s výhledem na další vrchol sezóny.

Cyklistický závod Giro d'Italia - 4. etapa Giovinazzo - Bari (112 km):
1. Bouhanni (Fr./FDJ.fr) 2:22:06
2. Nizzolo (It./Trek)
3. Veelers (Niz./Giant)
4. Ferrari (It./Lampre)
5. Viviani (It./Cannondale)
6. Montaguti (It./AG2R)
7. Dehaes (Belg./Lotto)
8. Mezgec (Slovin./Giant)
9. De Backer (Belg./Giant)
10. Chicchi (It./Neri Sottoli) všichni stejný čas.
Průběžné pořadí:
1. Matthews (Austr./Orica) 12:28:43
2. Petacchi (It./Omega Pharma-Quick-Step) -8
3. Oss (It./BMC Racing) -10
4. Santaromita (It./Orica)
5. Durbridge (Austr./Orica)
6. Tuft (Kan./Orica)
7. Weening (Niz./Orica) všichni -14
8. Urán (Kol./Omega Pharma-Quick-Step)
9. Serry
10. Pauwels (oba Belg./Omega Pharma-Quick-Step) všichni -19.

Reklama