Hlavní obsah

Sjezd MTB v Krupce vyhrál Slovák Polc

PRAHA

V Krupce u Teplic zahájil prvním závodem letošní český sjezdový pohár horských kol na předělané trati a za rekordně parného letního počasí. První ze čtyř podniků, z letošního poněkud redukovaného seriálu s oficiálním názvem Motorola Downhill Cup se odehrál v Krupce u Teplic. Z vítězství v elitní kategorii se radoval Slovák Filip Polc.

Foto: Petr Bureš

Slovenský jezdec Filip Polč

Článek

Celkový počet registrovaných závodníků se zastavil na čísle 242. Závod nevynechala ani kompletní česká elita. Překvapením byla účast Michala Marošiho, kterému teprve nedávno sundali sádru ze zlomené nohy. Ze starých ostřílených borců byl k vidění Vlasta Tlašek, který z Rock Machine přesídlil k Twisteru a poprvé zde proháněl společně s Filipem Matušem nový sjezďák.

První se vydali s nástrahami trati bojovat závodníci v kategorii Hardtail. Neodpružených bikerů se v Krupce sešlo 45. V dopolední jízdě byl nejrychlejší Martin Vrba před Lukášem Jirkovským. Odpoledne si pořadí prohodili a na stupně vítězů šlo nakonec trio ve složení 1. Lukáš Jirkovský, 2. Martin Vrba, 3. Jakub Kušnirik.

Žen se do Teplic sjelo celkem sedm

Žen se do Teplic sjelo celkem sedm. Dvě ze Slovenska, pět z Českých zemí. Svou kvalitu tu potvrdila Slovenka Katarina Šišková (Turisticko cyklistický klub Žilina), která s přehledem vyhrála v obou jízdách s náskokem víc jak dvaceti sekund. Sokyněmi, které aspirovaly na stříbro, byly Bohdana Půlpánová (Scott Thule) a druhá Slovenka Helena Bošková, která přesídlila do českého Norcobikes. V dopoledním semifinále se víc dařilo Půlpánové. Odpoledne se ale o pět sekund zhoršila a musela se tak nakonec spokojit až s třetím místem za Helenou Boškovou.

Kategorie Masters (veteránů) by se dala přejmenovat na "Srbovu". Martin Srba (Scott Thule) ji totiž ovládl od chvíle, kdy do ní vstoupil. Martin nezůstal své pověsti nic dlužen ani v Teplicích. V prvním kole nadělil druhému Pavlovi Kubíčkovi (Remerx Manitou) 11 sekund, v odpoledním finále pak vyškolil o 9 sekund druhého Vlastu Tlaška (VTR Twister) a ujal se tak průběžného vedení v poháru bez ztráty jediného bodu.

Maroši měl handicap

Finálovou jízdu juniorů vyhrál mladší z bratrů Charvátových Šimon, aktuálně hájící klubovou příslušnost N Distribution Kona Teamu. Stříbro bral na severu Čech Patrik Kotrla (Specialized 69) a až bronz za třetí místo odvezl na Moravu Petr Tomša z Remerx Manitou.

Zlatým hřebem dne a všemi očekávanou kategorií byli tradičně Elite riders. Trochu handicap měl Michal Maroši (Specialized 69), jehož čerstvě sundaná sádra za sebou zanechává stále ještě mírné bolesti. Na ne úplně ideální fyzický stav si stěžoval i nováček v elitě Pavel Čep, který se při pátečním tréninku dost hrozivé vyštípal kvůli nebrzdící zadní kotoučové brzdě.

Letošním překvapením jsou výkony Vlasty Hynčici, který se na prvním SP ve Španělském Vigu stal nejlepším Čechem - sjezdařem, když se mu podařilo porazit i loňského suveréna Adama Vágnera. Adam loni v Krupce vyhrál a chtěl zde tento výsledek zopakovat i letos.

Dopolední první kolo sice o víc jak tři sekundy vyhrál před Filipem Polcem, ale v odpoledním finále po pádu dosáhl nakonec "jen" na třetí místo. Stříbro si na Moravu z Krupky odvezl Vlasta Hynčica a překvapivým vítězem se stal Slovák jezdící za vlastní privátní tým, Filip Polc. Za nimi se pak seskládali ještě Maroši, Tatarkovič a Matuš.

Reklama

Související témata:
Krupka