Hlavní obsah

VIDEO: Na kolo je Kulhavý pedant, ale jen spláchne špínu a promaže ho. Spoléhá na mechaniky

Nové Město na Moravě

Ukrytý v rohu zázemí Vysočina Arény je servisní stan českého olympijského šampióna Jaroslava Kulhavého a jeho týmových kolegů. Ač stojí depo stáje Specialized Racing stranou, poutá při závodě Světového poháru v Novém Městě na Moravě největší pozornost. Pochopitelně hlavně kvůli devětadvacetiletému rodákovi z Ústí nad Orlicí. A v červeném stanu si českého reprezentanta náležitě považují.

Jaroslav Kulhavý v Novém Městě na MoravěVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Jaroslav Kulhavý v Novém Městě na Moravě

„Připravujeme Jaroslavovi jen jedno kolo. Celoodpružený Epic, který má rád," říká skotský mechanik Sandy, když jeho chráněnec rozdává před stanem podpisy a bez známky nervozity pózuje s fanoušky z celé republiky. „Pochopitelně je ale připravené i náhradní kolo," ukazuje hned Kulhavého mechanik na stojan, kde je zavěšeno několik strojů.

V týmovém kamiónu pak mechanici vybírají z nepřeberného množství materiálu. „V týmu je osm závodníků, takže deset kompletně rozebraných kol, pochopitelně náhradní rámy. V případě potřeby či nějakého nepředvídatelného karambolu postavíme klidně nové kolo," ujišťuje Sandy. Pro zručné mechaniky pečujícího o Kulhavého nejde o žádný zdlouhavý problém. „Kolo smontujeme za hodinu. Vlastně i za menší čas. Záleží na situaci. Jde o celkem jednoduchou věc," směje se Sandy.

Kulhavý je na kolo pedant. „Ladím ho pořád. Kupříkladu tlak v tlumiči, protože olejová lázeň se mění podle počasí, teplo či zima to hodně ovlivňují," vypravuje český závodník, jehož stroj přijde na více než čtvrt miliónu korun. A pro běžného smrtelníka není k sehnání.

„Nejsem takový, že bych kolo leštil po každém tréninku," culí se úspěšný biker. „Spláchnu špínu, promažu. Spoléhám na svoje mechaniky, kteří stejně pokaždé před závody kolo rozeberou a prohlédnou. Ale na důležité věci jsem fakt puntičkář," přiznává Kulhavý.

Mechanici, kteří o drahé stroje pečují, jsou pořád na cestách. „Přiletěl jsem z Japonska, kam jsem musel na triatlon. Byli jsme na prvních dvou dílech Světového poháru v Jihoafrické republice i v Austrálii, ale jde o součást naší práce. Je polovina května a já byl v sedmi zemích světa," líčí Sandy.

Ale nestěžuje si. „Jde o hodně prestižní práci. Je paráda, když si člověk uvědomí, že pracuje s olympijským vítězem," hlásí hrdě. „A s Jaroslavem je radost pracovat. On pokaždé přesně ví, co chce upravit, jak změnit nastavení kola, jemuž fakt rozumí," zdůrazňuje Sandy.

V neděli, kdy je v Novém Městě na Moravě v programu hlavní blok závodů, jej čeká dlouhý den. „Snídaně je v půl sedmé každý den během závodního víkendu. Pak míříme ke kamiónu do depa, nachystáme kola a čekáme na závodníky. Připravíme kávu, ovoce, sušenky a další občerstvení. Snažíme se připravit nejlepší prostředí, komfortní," vysvětluje Sandy, že je o závodníky dokonale postaráno.

Pak na skotského borce a jeho družinu čeká další porce práce. Na trati jsou dvě servisní depa, všude je pro Kulhavého a jeho týmové kolegy připraven někdo z týmu. „Obsadíme všechny pozice, někdo přitom zůstane pro jistotu i v depu," popisuje Sandy. Nejsladší odměnou je pak vítězství.

„Cítím se dobře, za poslední týden jsem neměl slabší den. Třeba se blbě vyspím, nebo mě potkají problémy, tak nechci nic slibovat. Nicméně jak jsem začal sezónu později kvůli zdravotním potížím, cítím se čerstvější. A už je na čase, abych konečně vyhrál," slibuje Kulhavý, který během minulého roku vyhrál jediný závod Světového poháru.

Jeho boj o prvenství startuje v neděli v Novém Městě na Moravě ve 13.15 hodin, muži do třiadvaceti lety budou o vítězství bojovat v 9 hodin, o dvě hodiny později startuje elitní kategorie žen.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články