Hlavní obsah

Battaglin vyhrál první alpskou etapu Gira. Urán ztratil, ale dál celkově vede

První alpskou etapu letošního Gira d'Italia vyhrál italský cyklista Enrico Battaglin. Čtrnáctý den příliš nevyšel lídrovi Rigobertu Uránovi z Kolumbie, jenž sice udržel růžový trikot, ale z favoritů dojel do cíle jako jeden z posledních a na své pronásledovatele mírně ztratil. V čele má náskok 32 sekund před Australanem Cadelem Evansem.

Foto: Gian Mattia D'Alberto, ČTK/AP

Lídr Gira Rigoberto Urán z náskoku v kopcích ztratil.

Článek

Cyklisté v sobotu jeli první vysokohorskou etapu, během níž absolvovali mimo jiné dvě vrchařské prémie první kategorie včetně závěrečné do cíle na Sacro Monte di Oropa. Po 162 kilometrech se z vítězství radoval Battaglin, který v závěru na kostkách přespurtoval svého krajana Daria Catalda. Oba patřili k původní skupině uprchlíků s 21 členy.

"Až do posledního kilometru jsem nevěřil, že to dokážu. Nohy už toho měly dost, byl jsem unavený," popisoval Battaglin závěrečné stovky metrů dnešní etapy. "Pak jsem si všiml, že ostatním už také docházejí síly. Zatnul jsem zuby a na posledních 20 metrech je předjel. Byl to skvělý boj," dodal.

Favorité na celkové vítězství dojížděli jednotlivě do cíle až po více než dvou minutách a nečekaně jako jeden z posledních se v cíli objevil na 22. místě Urán. Majitel růžového trikotu ztratil pět sekund na předchozího lídra Evanse, před nímž nyní vede o 32 sekund. Třetí je stále Polák Rafal Majka (-1:35). Zhruba 20 sekund na Urána najeli Ital Domenico Pozzovivo a další Kolumbijec Nairo Quintana, kterým patří průběžně čtvrté a šesté místo.

"Ztratili jsme pár sekund, ale nic se neděje. Tým jede dobře, já jsem klidný. Ale Giro je stále hodně otevřené," uvedl Urán, jenž převzal růžový trikot od Evanse po vítězství ve čtvrteční časovce.

Další horská etapa je na programu v neděli a stejně jako ta sobotní je věnovaná Marcu Pantanimu, od jehož předčasného úmrtí letos uplynulo deset let. Populární "Pirát" slavil na Oropě a v Montecampione, kde končí nedělní 15. etapa, velká etapová vítězství.

Reklama

Související témata: