Hlavní obsah

Dva škaredé pády a potrhaná Nash byla ze hry o pódium: Ale vzdát doma bylo nemyslitelné

Nové Město na Moravě

Potrhaný dres a kraťasy, levé předloktí zkrvavené, zápěstí skryté pod pytlíkem ledu. Česká závodnice Kateřina Nash při nedělním závodě Světového poháru horských kol v Novém Městě na Moravě snila o umístění na pódiu, ale dva pády hned v úvodních dvou kolech ji vzaly všechny naděje. „Nic takového si člověk nemůže dovolit, pokud chce jet o první pozice. A já chtěla. Hlavně kvůli lidem," pravila šestatřicetiletá závodnice v cíli nedělního závodu, kam dorazila jako patnáctá v pořadí.

Foto: Foto: Michal Červený

Kateřina Nash.

Článek

Co přesně se vám na trati přihodilo, že jste hned v úvodu nabrala velkou ztrátu?

Měla jsem dva škaredé pády. Hned v prvním kole jsem si najela na kořen a pád mě vyřadil z dobré pozice. A pak jsem spadla ještě dost špatně ve sjezdu. Šlo o rozhodující momenty mého závodu. Pokud chce člověk bojovat o první pozice, tak si pády dovolit nemůže. Ale jela jsem naplno až do konce. Ruka chvíli nefungovala, ale závodní napětí pomohlo. Po pár minutách jsem bolest nevnímala a pokračovala. Ohromně mi pomohli diváci, kteří mě hnali dopředu.

Problémy vás potkaly krátce po startu závodu. Šlo o důsledek nepozornosti nebo příliš drsné trati?

Kombinace všeho. Trať v Novém Městě je opravdu náročná. Pády jsou dílem vteřinky. Člověk si nesmí dovolit chybu. Zaseklo se mi přední kolo a už jsem letěla přes řídítka, šlo o zásadní minelu na biku. Přitom trať znám velice dobře. Takže je třeba připočíst i přemíru snahy. Kdybych jela na procházku, tak jsem byla v pohodě. Trošku zapracovaly i i nervy, protože šlo letos o můj první závod ve světovém poháru.

Už před sezónou jste avizovala, že závody v Evropě jsou pro vás zapovězené a budete k vidění na tratích jen v USA. Jednalo se tedy definitivně o poslední závod Kateřiny Nash v Novém Městě na Moravě?

Raději nebudu nic říkat (směje se). Rozmyslela jsem si totiž svoje rozhodnutí , a jsem moc ráda, že jsem se zúčastnila. Závodit doma je neskutečné. Fanoušci byli fantastičtí, skvěle vyšlo i počasí.

Nové Město na Moravě kandiduje na pořádání mistrovství světa v roce 2016. Je možné, že by vás diváci viděli v českém dresu při šampionátu na domácí trati?

Nemám tušení. Dva roky jsou dlouhá doba. Ale nikdo neví (směje se). Nicméně Novému Městu šampionát přeju. Myslím, že zdejší areál nabízí skvělé podmínky pro pořádání mistrovství světa. Myslím, že Česko má velkou šanci.

Jaké jsou ohlasy dalších závodníků, s nimiž jste o možnosti absolvovat mistrovství světa v Česku hovořila?

Dobré. I jeden z německých závodníků mi říkal, že by si přál, aby kandidatura byla přidělena Česku. Přitom druhým z kandidátů je jeho Albstadt.

Právě tam pokračuje Světový pohár už za týden. Podle původního plánu jste měla absolvovat i tamní závod. Budete zdravotně fit?

Věřím, že nemám v ruce nic zlomeného. Led a brufen snad pomohou a za týden budu fit. Když jsem zjistila, že řídítka udržím a mohu brzdit, byla jsem odhodlána jet v Novém Městě do cíle. V žádném případě jsem neuvažovala, že bych odstoupila.

Reklama