Hlavní obsah

Královskou etapu Gira poznamenaly zmatky. Vyhrál Quintana a dostal se do vedení

Aktualizováno

Velké zmatky provázely královskou 16. etapu Gira d'Italia. O jejím výsledku pak rozhodla situace okolo neutralizace sjezdu ze Stelvia. Vyhrál Kolumbijec Nairo Quintana a dostal se do celkového vedení. Dosavadní lídr, jeho krajan Rigoberto Urán, dojel s více než čtyřminutovým odstupem devátý a v průběžném pořadí ztrácí minutu a 41 sekund.

Foto: Gian Mattia D'Alberto, ČTK/AP

Kolumbijský cyklista Nairo Quintana v cíli 16. etapy Gira d´Italia.

Článek

Cyklisté dnes během 139 km absolvovali tři těžká stoupání Gavii, Stelvio a poslední do Val Martella. V prvních dvou na ně čekaly extrémní podmínky, a to především v průsmyku Stelvio, kde se museli v nadmořské výšce 2758 metrů vyrovnat s teplotami kolem nuly a sněžením.

Právě tehdy se mezi některými týmy rozšířila informace, že následný sjezd bude neutralizován, tedy že se cyklistům začne počítat čas až po sjetí nebezpečných serpentin. Taková informace se objevila dokonce i na oficiálním twitterovém účtu závodu.

V té době vedoucí Dario Cataldo jel nicméně z kopce naplno, stejně tak Quintana a někteří další, zatímco skupina s Uránem a dalšími favority Cadelem Evansem a Rafalem Majkou jela ze Stelvia v pomalejším a bezpečnějším tempu.

"Došlo ke špatné interpretaci ze strany některých týmů," uvedl ke zmatkům ředitel závodu Mauro Vegni. "Pouze se upozorňovalo na nebezpečí v některých zatáčkách v riskantních částech sjezdu. Nikdy ale nebylo řečeno, že by byl závod neutralizován nebo že by se nemělo závodit."

V závěrečném stoupání do Val Martella poté druhý muž z loňské Tour de France Quintana vytvořil silnou trojici s Francouzem Pierrem Rollandem a Kanaďanem Ryderem Hesjedalem. Společně začali zvyšovat náskok na Uránovu skupinu, jež jejich tempu nestačila.

Čtyřiadvacetiletý Quintana následně setřásl své soupeře a dojel si sólově pro vítězství s náskokem osmi sekund před vítězem Gira 2012 Hesjedalem. Třetí Rolland ztratil minutu a 13 vteřin.

S odstupem 4:11 dojel do cíle Urán, jenž už věděl, že přišel o růžový trikot. Quintana se vyšvihl z páté příčky na první, vede o 1:41. Třetí pozici udržel Australan Cadel Evans, i když na desátém místě znovu ztratil a na Quintanu má odstup 3:21.

Giro d'Italia - 16. etapa (Ponte di Legno - Val Martello/Martelltal, 139 km):
1. Quintana (Kol./Movistar) 4:42:35
2. Hesjedal (Kan./Garmin) -8
3. Rolland (Fr./Europcar) -1:13
4. Kelderman (Niz./Belkin) -3:32
5. Pozzovivo (It./AG2R) -3:37
6. Aru (It./Astana) -3:40
7. Majka (Pol./Tinkoff-Saxo) -4:08
8. Sebastián Henao (Kol./Sky)
9. Urán (Kol./Omega Pharma-Quick-Step) oba -4:11
10. Evans (Austr./BMC) -4:48
Průběžné pořadí:
1. Quintana 68:11:44
2. Urán -1:41
3. Evans -3:21
4. Rolland -3:26
5. Majka -3:28
6. Aru -3:34
7. Pozzovivo -3:49
8. Kelderman -4:06
9. Hesjedal -4:16
10. Kiserlovski (Chorv./Trek) -8:02

Reklama

Související témata: