Hlavní obsah

Maratón horských kol v Hradci proběhl v rytmu sprintu

HRADEC KRÁLOVÉ

Český pohár maratónu horských kol měl své čtvrté dějství naplánováno první červnovou neděli v Hradci Králové. Na zdejší polabské placce se nejelo pouze o body do poháru, závod měl zároveň určit, kdo obsadí zbylá reprezentační místa na blížící se mistrovství Evropy v této disciplíně.

Foto: Event Concept

Účastníci závodu na startu.

Článek
Fotogalerie

Volba tohoto závodu jako nominačního však nepatří mezi ty nejšťastnější. Trať v Hradci Králové sice může ukázat rychlostní kvality možných reprezentantů, rozhodně ale neřekne nic o vytrvalosti, natož třeba o technické zdatnosti jezdců vzhledem k charakteru trati - pořadatelé připravili trať o délce 65 km a 370 metrech převýšení.

Kromě více jak sedmi stovek "běžných" maratónců se na startu objevila prakticky celá maratónská elita. Hlavní hvězdou startovního pole byl však nikoli biker, ale silničář. Jan Hruška, jezdec silniční stáje Liberty Seguros se týden po návratu z Gira postavil do první řady mezi bikové "eliťáky".

Hruška si zajel rychlejší trénink

"Beru to jako takovou tréninkovo-společenskou akci. Pořád mi říkali, že tu bydlím a ani se neukážu, tak jsem přišel. Je to fajn, potkám tu spoustu známých. A taky jsem chtěl jet dneska rychlejší trénink, tak proč to nespojit," objasnil Hruška svou přítomnost.

Pokud toužil Jan Hruška po rychlém tréninku, tak byl na správném místě. Parametry trati s absencí jakéhokoliv kopce a s převahou zpevněnek a asfaltu dávaly tušit, že se závod pojede v pekelném tempu, v balíku, a rozhodovat se bude až v závěrečném spurtu.

Nejvíce sil měl Rybařík

Předpoklady vyšly vcelku přesně. Prvních pár stovek závodníků se v průběhu závodu rozdělilo dle výkonnosti do několika vln, osamělí jezdci nebyli prakticky k vidění. V té první byli všichni potenciální favorité a přesto, že došlo k několika pokusům o roztrhání, rozhodovalo se až v cílové rovince. V ní zbylo nejvíce sil Ivanu Rybaříkovi, který doslova o plášť předspurtoval Jaroslava Kulhavého. Bronz bral Martin Horák, který byl ze třetího místa lehce zklamán.

"Ve spurtu jsem nemohl řadit poslední tři pastorky, namotala se mi tam tráva a střílel mi z toho řetěz. Jinak si věřím, že bych byl první," vykládal Horák po závodě. Jinak to ovšem viděl vítěz. "Kdepak, dnes by na mě neměl, hodně jsem si věřil, měl jsem velkou motivaci po dvou nedokončených závodech. Ještě pořád se chci poprat o slušný celkový výsledek", zhodnotil s úsměvem Rybařík.

Vcelku spokojený byl i Jaroslav Kulhavý: "Měl jsem v týdnu nějaké zažívací potíže, proto jsem ani nejel na Světový pohár. Chtěl jsem alespoň zkusit tohle. Docela mě láká i mistrovství Evropy maratónu, tak doufám, že by to mohlo klapnout." Nutno ještě podotknout, že mezi prvními třemi byl časový rozestup v cíli necelých 7 desetin vteřiny.

Mezi ženami bez drama

Závod žen bohužel žádné drama nepřinesl. Na začátku ujela Jana Severová (Hermann Lucky bike), s odstupem za ní jezdila dvojice Barbora Radová (KTM Profil) a Bohatá (Scania Apache). Na Bohaté však bylo znát tréninkové manko způsobené přípravou na maturitu a tak spíš byla ráda, že se za Radovou drží zuby nehty, než že by její pozici nějak ohrožovala. Cíl tedy viděla první Severová, druhá Radová a třetí Bohatá.

Suma sumárum, hradecký maratón  byl spíše sprint, silniční závod na horském kole. Za vše hovoří čísla - vypovídající hodnotu o úrovni mají i čas vítěze a průměrná rychlost, v tomto případě to bylo zhruba 1:54 a 34,5 km/h. Český pohár horských kol Marathon MTB CUP 2005 bude pokračovat pátým závodem 25. června v Úpici - Apache Bike marathon Jestřebí hory 2005.

Výsledky - muži:
1. Rybařík (Ravo Racing Team) 1:53:34 hod., 2. Kulhavý (Michelin) -1, 3. Horák (Rock Machine) -1, 4. Fojtík (Merida Team) -1, 5. Brož (Vella Apache) -2, 6. Vokrouhlík (ČS MTB) -8.
Výsledky - ženy:
1. Severová (Hermann Lucky Bike) 2:03:52, 2. Radová (Profil KTM) -57, 3. Dymlová (Giant) -5:57.

Reklama