Hlavní obsah

Krach favoritů. Generálku na Tour vyhrál senzačně Talansky, Contador vedení neudržel

Courchevel

Závod Critérium du Dauphiné, generálku na Tour de France, kterou si tradičně nenechají ujít ani favorité nejslavnějšího etapového závodu světa, vyhrál nečekaně Andrew Talansky. Americký cyklista v poslední kopcovité etapě předstihl Alberta Contadora, který v sobotu vysvlékl ze žlutého trikotu Brita Chrise Frooma. Leopold König skončil celkově jedenáctý.

Foto: Laurent Cipriani, ČTK/AP

Andrew Talansky z týmu Garmin a jeho cílová grimasa v 66. ročníku závodu Critérium du Dauphiné. Američan v poslední etapě vybojoval celkové prvenství na úkor Alberta Contadora z týmu Tinkoff-Saxo.

Článek

Pětadvacetiletý Talansky si dojel pro největší úspěch v kariéře díky tomu, že byl velkou část etapy členem skupiny uprchlíků. Contador si hlídal svého papírově největšího soupeře Frooma. Dvacet kilometrů před cílem se Contador od britského závodníka odpoutal a vydal se stíhat vedoucí skupinu, ale v prakticky osamoceném boji neuspěl. Na Talanského, jenž za ním v průběžném pořadí zaostával o 39 sekund, dnes ztratil přes minutu a celkově prohrál o 27 sekund.

Pro etapové vítězství si po 131 km dojel Španěl Mikel Nieve. Talansky za ním dojel čtvrtý s odstupem devíti sekund. Contador se vyšplhal do známého horského střediska jako desátý se ztrátou 1:15.

Talanského životní vítězství rozplakalo. "Celý život se něčemu věnujete, přinášíte kvůli tomu oběti, dřete v tréninku, padáte nebo jste nemocní a bývate bez rodiny. A pak přijdou chvíle, jako je tahle, kdy na to všechno zapomenete. Proto to děláme," radoval se. "Měli jsme tam vpředu Rydera Hesjedala, který celý den makal pro mě. Nevěděli jsme, jestli to vyjde, ale byla to skvělá šance, tak jsme to zkusili," řekl šťastný Američan k vydařenému úniku, v němž mu pomáhal předloňský vítěz Gira d'Italia Hesjedal.

Favorit pro Tour?

Roli favorita Tour de France ale Talansky odmítl. "Tak bych to neviděl. Tohle je Dauphiné, Tour je jiný závod, ale doufám, že mi vyjde," řekl desátý muž loňského ročníku Tour.

Český vrchař König, jenž se dokázal v závěrečném stoupání několik kilometrů Contadora držet, obsadil patnácté místo. Celkově skončil v generálce před svou premiérou na Tour jedenáctý.

Za Königem se umístil obhájce loňského vítězství na Dauphiné i Tour Froome. Rodák z keňského Nairobi dojel v poli poražených dvacátý s pětiminutovou ztrátou na vítěze a klesl z druhého místa na dvanácté.

Critérium du Dauphiné (WorldTour) - 8. etapa (131,5 km)
1. Nieve (Šp./Sky)3:20:29
2. Bardet (Fr./AG2R)-3
3. Yates (Brit./Orica)-5
4. Talansky (USA/Garmin)-9
5. Van den Broeck (Belg./Lotto)-9
...
15. König (ČR/NetApp)-1:51
56. Štybar (ČR/Omega Pharma-Quick-Step)-27:11
84. Bárta (ČR/NetApp)-27:11
Konečné pořadí
1. Talansky31:08:08
2. Contador (Šp./Tinkoff-Saxo)-27
3. Van den Broeck-35
4. Kelderman (Niz./Belkin)-43
5. Bardet-1:20
...
11. König-4:03
82. Štybar-1:20:28
83. Bárta-1:22:18

Reklama

Související témata: