Hlavní obsah

Jsem už na mistrovský dres zvyklý, radoval se Bárta po třetím titulu. Výzvou je teď Tour de France

Aktualizováno

V cíli se mu rozlil ve tváři šťastný úsměv. Devětadvacetiletý Jan Bárta z NettApp Teamu porazil na společném šampionátu Česka a Slovenska v cyklistické časovce v okolí Slavkova u Brna druhého Velitse o 32 vteřin a potřetí v řadě se radoval z mistrovského titulu.

Foto: Jan Brychta/roadcycling.cz

Cyklista Jan Bárta.

Článek

„Jsem hrozně šťastný, na mistrovský dres jsem už zvyklý," pochvaloval si. Trať časovky byla podle něj dost náročná. „Kopců bylo nezvykle mnoho. Jeden úsek se dokonce zdál být docela nebezpečný. To bylo ovšem pro všechny stejné," nestěžoval si.

Bárta potvrdil, že se snažil dojet Slováka Velitse, který odstartoval minutu před ním. „Na dlouhých rovinkách jsem ho občas před sebou viděl, avšak dorazit se mi ho nepodařilo. Vyhrál jsem ale, a tak jsem strašně spokojený," liboval si.

Prvenství z loňska bude ve Slavkově obhajovat v neděli i v závodě s hromadným startem. „Do něj nastoupím už klidný, protože vím, že mám splněno. Zase budu ale chtít vyhrát," tvrdil Bárta.

Připustil ovšem, že jeho priority jsou momentálně někde jinde. Myšlenkami už je totiž na startu Tour de France, kterou premiérově pojede se svým krajanem Leopoldem Königem v dresu svého německého týmu.

Kolik bude českých cyklistů na startu Tour de France?
Dalším českým účastníkem vedle Jana Bárty a Leopolda Königa může být Roman Kreuziger, který by se měl v pondělí dozvědět, zda se objeví v sestavě elitní stáje Tinkoff-Saxo spolu s dvojnásobným vítězem závodu Španělem Albertem Contadorem. Zdeněk Štybar se do nominace týmu Omega Pharma-Quick Step nedostal.
Za uplynulých sto ročníků slavného závodu se v pelotonu objevilo sedm českých cyklistů. V posledních letech na Tour startoval osamocený Kreuziger. Rekordní českou účast měl závod v roce 2002, kdy na Tour jeli Ján Svorada, Pavel Padrnos a Tomáš Konečný.

„Dobré výsledky na šampionátu mi dodají sebedůvěru. Budu vědět, že se mě drží solidní forma. Můžu jen litovat, že pro letošní ročník přichystali pořadatelé Tour pouze jednu časovku," hleděl už dopředu.

Na start nedělního klání se ale Bárta určitě postaví stoprocentně soustředěný. „Bude to velká bitva. Vždyť mými soupeři budou kupříkladu Štybar, skvělý Slovák Sagan či týmový kolega König, kterému technická závada znemožnila dokončit časovku. Uvidíme, jak se to o víkendu vyvrbí, ale já bych rozhodně nechtěl u rozhodujících momentů závodu chybět," předsevzal si.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články