Hlavní obsah

Froome touží po dalším velkém představení na Tour. Jsem ještě lepší než před rokem, tvrdí

Paříž/Praha

Unikátní představení slibuje letošní ročník Tour de France, která vstupuje do druhé stovky existence. Pořadatelé cyklistům nachystali drsné kopce, úseky plné „kočičích hlav" a časovku v předposlední den tři týdny trvajícího maratónu. Není pochyb, že nositel žlutého trikotu bude při korunovaci 27. července v Paříži skutečně řádně prověřený.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Christopher Froome z týmu Sky přichází do hotelu v Leedsu.

Článek

Podruhé v historii startuje Tour v Británii, odkud jsou i poslední dva vítězové. Na sobotním startu v Leedsu však bude jen jeden z nich. Obhájce triumfu Chris Froome totiž nechtěl do týmu jako parťáka Bradleyho Wigginse, šampióna z roku 2012, což na ostrovech vyvolalo velký poprask. I tak organizátoři během tří etap za kanálem La Manche očekávají jedinečnou kulisu.

Na závodníky čeká 21 etap, z nichž je devět vyloženě rovinatých a šest horských. Připravena je i chuťovka v podobě záludných kostek, které cyklisté znají z klasiky Paříž–Roubaix. „Na tuhle etapu si věřím. Mám ji zmáknutou. Vím, že z kostek má hodně kluků strach, řada z nich na nich neumí jezdit. Lídři můžou jen ztratit, nezískají nic," tvrdí Jan Bárta, jeden ze dvou českých závodníků na startu, který pojede v dresu týmu NetApp Enduro. Druhým bude jeho parťák Leopold König, který si dělá zálusk na umístění v elitní desítce. Roman Kreuziger přijde o Tour kvůli nesrovnalostem v biologickém pasu z let 2011 a 2012.

Největším favoritem je Chris Froome, jehož loňské představení bylo ohromující. Druhého Kolumbijce Quintantu porazil o více než čtyři minuty. Letos se sice potýkal s řadou problémů, těžkou hlavu z tréninkových výpadků ale nemá.

„Všechno jsem směřoval k Tour. A není přece nutné vyhrát každý závod před jejím startem," říká Froome. „Trénoval jsem v kopcích na Tenerife a na Azurovém pobřeží. A když vezmu své hodnoty z tréninků, jsou stejné jako minulý rok. V některých ohledech možná ještě lepší," tvrdí v rozhovoru pro webové stránky cyclingweekly.com.

Největší favorité Tour de France
CHRIS FROOME
Anglie, tým Sky, 29 let
V minulém roce na Tour dominoval. Letošní sezónu začal skvostně, ovládl závod Kolem Ománu. Pak ale z Tirreno-Adriatico odstoupil kvůli zranění zad. Vrátil se triumfem v závodě Kolem Romandie a měl skvělý vstup i do Criteria du Dauphiné. Ale během druhého víkendu spadl a ztratil. Je otázka, zda byl otřesen karambolem či jeho forma není dost dobrá.
ALBERTO CONTADOR
Španělsko, Tinkoff-Saxo, 31 let
El Pistolero, jak zní jeho přezdívka, prožívá skvělou sezónu. Byl druhý v závodě Kolem Algarve, ovládl Tirreno-Adriatico a jako jediný držel krok s Froomem při Criteriu du Dauphiné. Zdá se, že má brilantní formu jako v nejlepších letech kariéry. Otázkou je, zda mu v horách bude při absenci Romana Kreuzigera jako domestik stačit Nicolas Roche.
VINCENZO NIBALI
Itálie, Astana, 29 let
Letos dlouho čekal na pořádný výsledek, měl hodně kolísavou formu. Sebevědomí si ale zvedl v pravou chvíli, když v sobotu triumfoval na italském šampionátu. Dvakrát vyhrál Giro, dvakrát Vueltu, ale na vítězství z Tour Žralok z Messiny čeká. Má ale hodně silný tým a může těžit z faktu, že je mezi favority až třetím vzadu.

Reklama