Hlavní obsah

Potlesk pro Bártu. Na Tour de France dlouho vedl, peloton ho předstihl až kousek před cílem

Londýn
Aktualizováno

Český cyklista Jan Bárta jel 149 kilometrů v úniku třetí etapy Tour de France z Cambridge do Londýna. Šest kilometrů před cílem ho ale peloton za deštivého počasí dostihl a z vítězství před Buckinghamským palácem se nakonec radoval Němec Marcel Kittel. Bárta dojel na 85. místě se ztrátou 19 sekund a alespoň si odnesl ocenění nejaktivnějšího závodníka dne, díky kterému se dostal na pódium.

Foto: Profimedia.cz

Český cyklista Jan Bárta z týmu NetApp-Endura jel ve třetí etapě Tour de France skoro 10 kilometrů na čele, v závěru ho ale peloton předstihl.

Článek
Fotogalerie

Trojnásobný mistr republiky v časovce Bárta z druhodivizního německého týmu NetApp-Endura odjel s francouzským cyklistou Jeanem-Marie Bideauem v úniku téměř 150 km. Jejich náskok činil nejvíce čtyři a půl minuty. Když zbývalo do cíle osm kilometrů, Bárta odjel Bideauovi, ale nedlouho poté ho peloton dostihl.

"Udělal jsem, co šlo. Snažil jsem se to dotáhnout co nejdál, ale bylo to příliš. V posledních kilometrech, když už jsem měl za sebou peloton, se nedalo nic dělat. Každopádně si tenhle den budu pamatovat hodně dlouho," uvedl Bárta.

S cílem pokusit se o dílčí úspěch v některé z etap Bárta do Tour vyrážel. "Ve dvou lidech jsme neměli moc velkou šanci. Zkusím to s únikem znovu a tentokrát to třeba vyjde. Teď pojedeme na našeho lídra (Königa)," prohlásil devětadvacetiletý rodák z Kyjova.

Na cílové rovince před Buckinghamským palácem potvrdil spurtérské schopnosti šestadvacetiletý Kittel a na Tour získal už šestý vavřín. Žlutý trikot lídra závodu uhájil italský spolufavorit Vincenzo Nibali. Bártova ztráta v cíli na čelo činila 19 sekund, jeho kolega z NettAppu Leopold König na rovinaté etapě nabral nečekaně minutové manko.

Sagan opět prohrál spurt s Kittelem

Kittel za svými zády v závěru udržel Slováka Petera Sagana, který za ním dojel druhý i v úvodním dnu. "Tohle byl jeden z nejrychlejších spurtů, co jsem kdy jel. Je to velká úleva, že mám po třech etapách už dvě vítězství. Kvůli dešti měli všichni obavy, ale já se tím nenechal rozhodit," liboval si Němec.

"Tahle výhra je co se týče emocí podobná tomu, když jsem loni zvítězil na Champs-Elysées. Snil jsem o tom, že vyhraju na The Mall. Věděl jsem, že šance je velká, ale nemáte to jisté. Bylo to úžasné, atmosféra v cílové rovince byla fantastická," rozplýval se Kittel, který je v bodovací soutěži druhý o 27 bodů za obhájcem zeleného trikotu Saganem.

"Marcel je na tom hodně dobře, ze sprinterů je nejlepší. Já to mám těžké, nejsem čistokrevný spurtér. Přilepil jsem se na Kittelovo kolo a byl rád, že jsem se ho udržel. Kvůli dešti byl závěr dost nebezpečný. Jsem rád, že se to obešlo bez nehody," uvedl slovenský cyklista.

Ta samé si nemohl říct vítěz Tour z roku 2010 Andy Schleck, který upadl po příjezdu pelotonu do Londýna. "Měl jsem smůlu, ještě ani nepršelo. Jezdec přede mnou zahnul a já už to nevybral. Asi to byla moje chyba. Trochu jsem se sedřel," řekl lucemburský závodník, který ztrácí na Nibaliho už téměř dvě a půl minuty.

Tour po třech dnech opustí britské území a přesune se do Francie. Úterní 4. etapa dlouhá 163,5 km vede z Le Touquet-Paris-Plage do Lille.

Cyklistický závod Tour de France - 3. etapa Cambridge - Londýn (155 km):
1. Kittel (Něm./Giant) 3:38:30
2. Sagan (SR/Cannondale)
3. Renshaw (Austr./Omega Pharma-Quick-Step)
4. Coquard (Fr./Europcar)
5. Kristoff (Nor./Kaťuša)
6. Van Poppel (Niz./Trek)
7. Haussler (Austr./IAM)
8. Rojas (Šp./Movistar)
9. Feillu (Fr./Bretagne)
10. Oss (It./BMC) všichni stejný čas
85. Bárta -19
101. König (oba ČR/NetApp-Endura) -1:02
Průběžné pořadí:
1. Nibali (It./Astana) 13:31:13
2. Sagan
3. Albasini (Švýc./Orica)
3. Van Avermaet (Belg./BMC)
5. Froome (Brit./Sky)
6. Mollema (Niz./Belkin)
7. Contador (Šp./Tinkoff-Saxo)
8. Valverde (Šp./Movistar)
9. Van den Broeck (Belg./Lotto)
10. Bardet (Fr./AG2R) všichni -2
40. König -1:18
81. Bárta -10:50

Reklama