Hlavní obsah

Ve spurtu se znovu radoval Němec. Etapu ovládl Greipel, Tour dál vede Nibali

Remeš

Němečtí cyklisté na úvod Tour de France vládnou ve spurtech. Už čtvrtá etapa z dosavadních šesti se stala kořistí závodníka z této země. Ve čtvrtečním finiši v Remeši triumfoval André Greipel, jenž tak zastoupil hrdinu předchozích etap Marcela Kittela. Dosáhl už na šesté etapové prvenství v kariéře.

Foto: Jean-paul Pelissier, Reuters

Němec André Greipel se raduje z triumfu v šesté etapě Tour de France.

Článek

Ve žlutém trikotu lídra závodu vyrazí v pátek opět Ital Vincenzo Nibali, odstupy v čele závodu se dnes nezměnily. V hlavním poli a stejném čase jako vítěz protnul cílovou pásku také Leopold König, Jan Bárta přijel ve skupině se ztrátou téměř pěti minut.

Greipel z týmu Lotto, přezdívaný Gorila, vyhrál i loni na Tour 6. etapu. Za ním dnes finišovali Nor Alexander Kristoff z Kaťuše a domácí jezdec Samuel Dumoulin ze stáje AG2R. Kittel tentokrát nebyl v čele pelotonu, o útok na čtvrté letošní vítězství ho připravil defekt.

Bárta s Königem upadli

Ani dnes cyklistům počasí nepřálo. Deštivá etapa nicméně neměla tolik obětí pádů jako ve středu, kdy se zranil a muset odstoupit například loňský šampion Chris Froome. Na zemi se však ocitli i Bárta s Königem. Dnes dělal jezdcům hlavní problémy boční vítr.

Další ztrátu utrpěl Froomeho tým Sky, protože se zranil Španěl Xabier Zandio. O pomocníka však přišel další z favoritů Alberto Contador - jeho španělský kolega Jesús Hernández putoval do nemocnice s poraněnou hlavou.

Zato Greipel si spravil chuť po úvodních špatných dnech na Tour. "Úžasný den, cítím velkou úlevu. Poslední kilometry s bočním větrem byly hodně nebezpečné, ale podařilo se nám udržet vepředu. Ve spurtu se projevila frustrace z prvních dnů a dodala mi síly," řekl. "Máme už čtyři etapová vítězství a navíc je Německo ve finále mistrovství světa (ve fotbale). To je fakt skvělý týden!" dodal Greipel.

Páteční 7. etapa je znovu rovinatá, ale s 234,5 kilometry druhá nejdelší v letošním itineráři Tour. Vede z Épernay do Nancy, pak už přijdou první kopce.

Cyklistický etapový závod Tour de France - 6. etapa: Arras - Remeš (194 km):
1. Greipel (Něm./Lotto)4:11:39
2. Kristoff (Nor./Kaťuša)
3. Dumoulin (Fr./AG2R)
4. Renshaw (Austr./Omega Pharma-Quick-Step)
5. Sagan (SR/Cannondale)
6. Feillu (Fr./Bretagne)
7. Veelers (Niz./Giant)
8. Coquard (Fr./Europcar)
9. Vanmarcke (Belg./Belkin)
10. Sylvain Chavanel (Fr./IAM Cycling)
...
29. Königvšichni stejný čas
150. Bárta (oba ČR/Netapp-Endura)-4:51
Průběžné pořadí:
1. Nibali (It./Astana)24:38:25
2. Fuglsang (Dán./Astana)-2
3. Sagan-44
4. Kwiatkowski (Pol./Omega Pharma-Quick-Step)-50
5. Cancellara (Švýc./Trek)-1:17
6. Van den Broeck (Belg./Lotto)
7. Gallopin (Fr./Lotto) oba-1:45
8. Porte (Austr./Sky)-1:54
9. Talansky (USA/Garmin)-2:05
10. Valverde (Šp./Movistar)-2:11
...
31. König-4:45
133. Bárta-34:06

Reklama