Hlavní obsah

Spěšného pohárový hattrick

TEPLICE

Milan Spěšný vyhrál i ve čtvrtém závodu TOI TOI XC Cupu a získal tak třetí pohárové vítězství v řadě. Stejného úspěchu dosáhla v Teplicích i Pavla Havlíková. Již týden po velkolosinském klání měl Český pohár v crosscountry na programu další závod. Organizátoři v Teplicích připravili pro jezdce zbrusu nový, 4,4 kilometru dlouhý okruh v centru města.

Foto: Petr Dědina (www.mtbs.cz)

Milan Spěšný.

Článek
Fotogalerie

Převážná většina tratě byla vedena křížem-krážem parkem na Letné, což bylo atraktivní zejména z pohledu diváka, který tak mohl mít neustálý přehled o průběhu závodu. Počasí bylo k závodníkům vlídné. Zatímco před týdnem se trápili závodníci v bahně, tak v Teplicích byl nepřítelem zejména prach, který se neustále vířil i díky relativně silnému větru.

Závodili i lyžaři Sudová a Bauer

Na start závodu žen se seřadilo pouhých 11 závodnic. Kromě kovaných bikerek mezi nimi byla, trošku stranou zájmu, i jedna závodnice, jejíž doménou jsou zejména lyže. Řeč je o Nikole Sudové, akrobatické lyžařce v jízdě v boulích, vicemistryni světa v této disciplíně. Nikola už startovala před týdnem v Losinách a zopakovala si to i v Teplicích.

"Beru to jako zpestření letní přípravy, je to možnost jak získat fyzičku. Rozhodně ale nemám nějaké ambice, chtěla bych dojet", řekla nám před závodem Nikola. "Ale mám najeto jen asi 60km, takže to bude těžký" dodává s úsměvem. Že to opravdu nebude mít jednoduché se ukázalo již vzápětí.

Hned v prvním ze šesti okruhů odskočila svým soupeřkám Pavla Havlíková a neustále svůj náskok zvyšovala. Za ní jezdila Tereza Jansová a Barbora Bohatá. Ve druhém kole se dostala před Bohatou Janka Števková, závodnice slovenského Filip Polc Racing Teamu. V dalším průběhu závodu se na špici nic nedělo, Havlíková kontrolovala svůj náskok a způsobem start-cíl vyhrála svůj třetí pohárový závod v řadě!

Závěr dne tradičně patří kategoriím Elite a Open. V kategorii Open se na start postavil i Lukáš Bauer, který také nepohrdl XC závodem coby možností letní přípravy. "Už asi 4 roky jsem nejel crosscountry, občas si dám nějaký ten maratónek. Tak jsem to chtěl zase zkusit. Hlavně si neublížit" zdůvodnil Lukáš, proč si vybral tento závod. Vítězem Open se stal David Šimeček.

Spěšný vyhrál i napotřetí

V elitní kategorii byl jedním z papírově největších favoritů vítěz předchozích dvou podniků TOI TOI XC Cupu Milan Spěšný, domácí prostředí nahrávalo Václavu Ježkovi, prvního letošního vítězství by se rád dočkal i loni suverénní Pavel Boudný. Trochu překvapivě se ale po startu ujal vedení Jarda Kulhavý, mnohými odepisovaný jezdec Michelin MTB.

Vedení mu vydrželo až do třetího kola, na čele závodu se pak utvořila pětičlená skupinka ve složení Kulhavý, Spěšný, Ježek, Eberl a Vokrouhlík. Jezdci se drželi pohromadě až zhruba do 2/3 závodu, pořadí se neustále promíchávalo podle toho, kdo zrovna nastoupil, nebo na něj přišla drobná krize. Zlom v boji o první místo přišel zhruba 3 kola před cílem, kdy v kopci nastoupil Milan Spěšný a dokázal si držet odstup od zbývajících čtyř závodníků.

Závod žen:
1. P. Havlíková (KC KOOPERATIVA SG JABLONEC) 1:25:44,5, 2. J. Štafková (FILIP POLC RACING TEAM) 1:26:57,8, 3. B. Bohatá (SCANIA APACHE TEAM KOLÍN) 1:27:58,4, 4. T. Jansová (DREAM Bikes HP Promoution) 1:29:13,3, 5. M. Němcová (PELL´S HARD BIKERS) 1:31:10,7, 6. P. Kottová (PSK WHIRLPOOL) 1:35:00,5 ... N. Sudová (Česká spořitelna MTB) nedojela.
Průběžné pořadí:
1. M. Němcová (PELL´S HARD BIKERS)232
2. P. Havlíková (KC KOOPERATIVA SG JABLONEC)210
3. L. Veselá (TJ FAVORIT BRNO)202
4. B. Bohatá (SCANIA APACHE TEAM KOLÍN)175
5. T. Jansová (DREAM Bikes HP Promoution)169
6. P. Bublová (ELMARCO KK CUBE DUKLA LBC)112
Závod mužů:
1. M. Spěšný (MERIDA BIKING TEAM) 1:56:02,6, 2. T. Vokrouhlík (ČESKÁ SPOŘITELNA MTB) 1:56:10,9, 3. V. Ježek (TOP TEN TEAM TEPLICE) 1:56:34,2, 4. F. Eberl (SCANIA APACHE TEAM KOLÍN) 1:56:51,2, 5. J. Kulhavý (MICHELIN MTB TEAM) 1:57:39,7, 6. R. Kořínek (ČESKÁ SPOŘITELNA MTB) 1:59:46,4.
Průběžné pořadí:
1. M. Spěšný (MERIDA BIKING TEAM)268
2. T. Vokrouhlík (ČESKÁ SPOŘITELNA MTB)252
3. V. Ježek (TOP TEN TEAM TEPLICE)220
4. F. Eberl (SCANIA APACHE TEAM KOLÍN)204
5. J. Friedl (MERIDA BIKING TEAM)193
6. P. Boudný (DREAM BIKES HP PROMOTION MTB)175

Reklama

Související témata: