Hlavní obsah

Devátou etapu Tour vyhrál po senzačním úniku Martin, Gallopin svlékl Nibalimu žlutý trikot

Mylhúzy
Aktualizováno

Nedělní devátou etapu Tour de France z Gérdameru do Mylhúz v délce 170 km ovládl Němec Tony Martin z týmu Omega Pharma-Quick Step, který navíc vybojoval puntíkatý trikot nejlepšího vrchaře. Do žlutého trikotu se překvapivě oblékne domácí jezdec Tony Gallopin ze stáje Lotto-Belisol, který po týdnu připravil o průběžné vedení Itala Vincenza Nibaliho.

Foto: Jean-Paul Pelissier, Reuters

Německý cyklista Tony Martin z týmu Omega Pharma-Quick Step se raduje z vítězství v deváté etapě Tour de France.

Článek
Fotogalerie

Devátý díl Tour byl první horskou etapou letošního ročníku Tour a hned v prvním stoupání nedlouho po startu se utrhla skupina uprchlíků, z níž se navíc oddělili Martin a Ital De Marchi. Dvojice v čele ujížděla společně 90 km, 59 km před cílem a osm kilometrů pod vrcholem nejtěžšího výjezdu etapy na Le Markenstein šlápl Martin do pedálů a vyrazil vpřed sólo.

De Marchiho pohltila skupina pronásledovatelů, dojet Martina už ale nestihla a trojnásobný mistr světa v časovce mohl s náskokem téměř tří minut slavit další velký triumf, za nějž si vysloužil také dres pro největšího bojovníka dne. Spurt o druhé místo vyhrál Švýcar Fabian Cancellara před třetím Belgičanem Gregem van Avermaetem.

"Tohle umí jen Tony. V pelotonu jsme se usmívali, když jsme dostali informaci, že jede v čele s náskokem třiceti sekund. Ale on dokázal vedení navýšit a dojet si pro vítězství," složil v cíli hold svému stájovému kolegovi Polák Michal Kwiatkowski, který dál drží bílý trikot pro nejlepšího jezdce do 25 let.

Gallopin vede o půldruhé minuty

Martin, rodák z Chotěbuzi získal pro svou stáj etapové vítězství poté, co přišla o spurtéra Marka Cavendishe. Pro časovkářského specialistu to bylo první vítězství v klasické etapě. Němci na letošní Tour de France zvítězili v pěti z dosavadních devíti etap. Třikrát uspěl Marcel Kittel, jednou André Greipel.

Ve dvacetičlenné skupině pronásledovatelů byl také Francouz Gallopin, kterého náskok na peloton s dosavadním lídrem Vincenzem Nibalim vynesl do čela průběžného pořadí. Italský závodník projel cílem se ztrátou 1:34 min. na nového lídra. Na třetí příčku se posunul další člen dvacetičlenné skupinky Portugalec Thiago Machado, týmový kolega českých cyklistů Leopolda Königa a Jana Bárty, kteří dojeli v pelotonu.

Tour de France 2014
9. etapa: Gérardmer - Mylhúzy (170 km):
1. Martin (Něm./Omega Pharma-Quick-Step) 4:09:34
2. Cancellara (Švýc./Trek)
3. Van Avermaet (Belg./BMC)
4. Dumoulin (Niz./Giant)
5. Montaguti (It./AG2R)
6. Rojas (Šp./Movistar)
7. Kruijswijk (Niz./Belkin)
8. Cherel (Fr./AG2R)
9. Feillu (Fr./Bretagne)
10. Machado (Portug./NetApp-Endura) všichni -2:45
...
51. Bárta
54. König (oba ČR/Netapp-Endura) oba -7:46
Průběžné pořadí:
1. Gallopin (Fr./Lotto) 38:04:38
2. Nibali (It./Astana) -1:34
3. Machado -2:40
4. Fuglsang (Dán./Astana) -3:18
5. Porte (Austr./Sky) 3:32
6. Kwiatkowski (Pol./Omega Pharma-Quick-Step) -4:00
7. Valverde (Šp./Movistar) -4:01
8. Rolland (Fr./Europcar) -4:07
9. Contador (Šp./Tinkoff-Saxo) -4:08
10. Bardet (Fr./AG2R) -4:13
...
28. König -9:09
99. Bárta -53:53.

Reklama

Související témata: