Hlavní obsah

König ani přes pády neztratil na Tour víru v elitní desítku. Na kopcích chce být mezi nejlepšími

Besancon

Nevzdává se snu o první desítce. Ač první část Tour de France českému cyklistovi Leopoldu Königovi nevyšla podle představ, před včerejším volným dnem si spravil chuť osmým místem v první horské etapě. „Pořád věřím, že v Paříži budu v top ten,“ prohlašuje odhodlaně 26letý borec z Moravské Třebové, jenž jede na nejslavnějším závodě planety poprvé stejně jako jeho tým NetApp-Endura.

Foto: Foto: BrakeThrough Media

Cyklista Leopold König.

Článek

Český borec je lídrem formace, ale úvod závodu mu nevyšel. Nedokázal se vyhnout pádům. Zejména karambol v sobotní etapě, kdy se poroučel k zemi v šedesátikilometrové rychlosti, jej poněkud vykolejil. „Pořád jsem ještě z toho pádu takový trošku zmačkaný," přiznával ve volném dni pro Radiožurnál.

Úterý prožil v uvolněné atmosféře. Jeho stáj představila nového sponzora pro příští sezónu, kterým bude německá společnost Bora. A hlavně Königa hřál skvělý výkon v desáté etapě.

„Poprvé jsem měl v závodě trošku více štěstí," pronesl. Přitom k psychickému ideálu měl jeho stav při cestě za osmým místem v etapě daleko. „Cítil jsem se unavený, nohy byly hrozně špatné, strašně mě bolely," přiznal český borec. „Nicméně fyzicky se cítím výborně. Hned v prvním finiši na kopci jsem ukázal, že první desítka je pořád reálná," přemítal.

Peklo teprve přijde

V průběžném pořadí je König jednadvacátý, ztrácí přes osm minut. Skutečné peklo patřící k Tour však závodníky teprve čeká. Český borec se etap v Alpách a Pyrenejích nebojí. „Chci ukázat, že byť jsem měl dosud hlavně smůlu, budu při dojezdech na kopcích mezi nejlepšími. A pak třeba vyjde i vysněná top ten v Paříži u Vítězného oblouku," předsevzal si König.

Nejde o nereálný plán. Zvlášť když kvůli zraněním skončili favorizovaní Froome a Contador, včera pak odstoupil i Cancellara. König před pokračováním závodu doufá, že se umoudří počasí. Až dosud cyklisté většinou trpěli v pravidelných průtržích. „Počasí je náročné. Všichni jsou z věčného deště unavení," popisoval König.

„Problém může přijít kdykoliv. Třeba Nibali uklouzne v koupelně a zlomí si nohu. Nejde o volejbal nebo tenis, kde nehrozí vážnější zranění a drsné pády. Jeden den máte štěstí, pak smůlu. Contador do osudného okamžiku nelehnul ani jednou," pokrčil rameny český závodník.

Reklama