Hlavní obsah

Sagan je znechucen. Vítězství mu na Tour uniká

St. Étienne

Třetí start na Tour de France, nejslavnějším cyklistickém závodě planety, se zdá být zakletý. Peter Sagan, 24letý rodák ze Žiliny, při předešlých dvou vystoupeních v proslulé etapové bitvě slavil čtyři etapové triumfy. Letos mu však vítězství stále uniká.

Foto: Laurent Cipriani, ČTK/AP

Slovenský cyklista Peter Sagan si obléká zelený trikot pro nejlepšího spurtera na Tour de France.

Článek

„Už je mi z těch druhých míst zle," syčel včera zlostí borec formace Cannondale, který na Tour debutoval v roce 2012. Tehdy slavil tři triumfy během úvodních šesti etap, v Paříži se pak pyšnil prvenstvím v bodovací soutěži. Minulý rok se radoval z etapové výhry v sedmé etapě a znovu ovládl bitvu o zelený trikot určený vítězi bodovací soutěže.

Letos jezdí od druhé etapy opět v zeleném. Ale triumfální gesto zatím vytasit nemohl. Už čtyřikrát přitom skončil druhý! Se sklopenou hlavou hned za vítězem proťal cílovou pásku v první etapě, následně ve třetí, v sedmé a ve včerejší dvanácté. K tomu byl čtyřikrát mezi pěti nejrychlejšími.

Přítelkyni musely stačit květiny

„Už několikrát jsem byl ve velmi dobré pozici. Třeba ve středeční etapě jsme se dostali před peloton s Kwiatkowským, Gallopinem a Rogersem. Jenže nikdo nechtěl spolupracovat, protože vědí, že porazit mě ve spurtu je hodně těžké," bědoval Sagan.

Přitom tolik toužil po etapovém vavřínu. Jeho přítelkyně Katarína zrovna slavila šestadvacáté narozeniny. „Chtěl jsem triumf pro ni. Takhle se musela spokojit s květinami, které dostávám za držení zeleného trikotu," usmál se Sagan.

Před čtvrtečním pokračováním závodu plánoval další útok. Finiš byl nedaleko stadiónu fotbalistů Saint-Etienne, kteří nosí zelené dresy.

„Bylo by to symbolické," uvedl pro oficiální stránky Tour. Když dva kilometry před cílem „vláček" šesti borců Saganova týmu začal pracovat na čele, zdálo se, že triumf už nemůže uniknout. Nakonec však skončil o centimetry zase druhý.

Reklama

Související témata: