Hlavní obsah

Skvělý König! V první alpské etapě Tour dojel třetí, celkově je desátý. Vládne Nibali

Aktualizováno

Útočil, chvíli vedl, v cíli byl třetí. Velkolepý výkon předvedl český cyklista Leopold König ve 13. etapě Tour de France, která dnes vjela do alpských výšin. Vyhrál Ital Vincenzo Nibali a upevnil si vedení v celkovém pořadí. König je desátý, polepšil si o devět příček! A další kopce, kde může zářit, má před sebou.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Ital Vincenzo Nibali ve žlutém trikotu lídra, za ním Leopold König a Polák Rafal Majka v závěrečném stoupání.

Článek
Fotogalerie

König byl aktivní v závěrečných kilometrech etapy mezi Saint-Étienne a Chamrousse, jedenáct kilometrů před cílem vyrazil rázně kupředu, chvíli jel v čele, v cíli prvního alpského dějství ve výšce 1730 metrů nad mořem byl třetí.

Ve finiši český jezdec německé stáje NetApp nestačil na Poláka Rafala Majku, který jede Tour v týmu Tinkoff-Saxo místo Romana Kreuzigera, jehož o start připravily nesrovnalosti v biologickém pasu. Polský cyklista byl v závěru rychlejší. I tak ale český nováček v poli Tour přidal na konto po triumfu při etapě během loňské Vuelty další velký výsledek v kariéře.

"Cítil jsem se dobře, tak jsem to zkusil," uvedl na týmovém webu König.

Nibali vyrazil z čelní skupiny až po Königovi i Majkovi, ale dostal se dopředu a rázně utnul naděje na první český etapový triumf na Tour od roku 2001, kdy Ján Svorada vyhrál v hromadném spurtu závěrečný úsek s cílem na Champs-Élysées.

V letošním ročníku prestižního závodu si Ital připsal už třetí etapové vítězství. König za ním v cíli zaostal o jedenáct sekund. Celkově má manko 8:36 min, od páté příčky, kterou by vyrovnal Kreuzigerovo české maximum z loňska, ho dělí 3:17 min. Jedinou sekundu ztrácí na Portugalce Ruie Costu, úřadujícího světového šampióna.

V závěrečném stoupání odpadl nejbližší Nibaliho pronásledovatel v celkovém pořadí  Australan Richie Porte. Na druhé místo se posunul Španěl Alejandro Valverde, který dojel čtvrtý.

"Chtěl jsem mít etapu pod kontrolou. Když jsem dojel Majku s Königem, nebyla tam žádná velká spolupráce, tak jsem se rozhodl jet sám. To stoupání bylo hodně dlouhé, myslel jsem, že nikdy neskončí," komentoval Nibali šestnáctikilometrový výjezd na Chamrousse.

"Snažil jsem se něco najet na Valverdeho a věděl jsem, že Porte odpadl," uvedl loňský vítěz Gira d'Italia a šampión Vuelty z roku 2010, který může vyhrát i třetí Grand Tour. Nijak mu nevadilo, že mu v rozhodujících chvílích chyběla vpředu většina pomocníků z Astany včetně Dána Jakoba Fuglsanga, který předtím upadl ve sjezdu.

Etapa začala minutou ticha za oběti leteckého neštěstí na východě Ukrajiny, kde se zřítilo malajsijské letadlo. Řada z téměř tří stovek obětí pocházela z Nizozemska, proto jezdci nizozemských týmů Belkin a Giant-Shimano jeli s černými páskami.

V sobotu čeká cyklisty další náročný úsek z Grenoblu do Risoul dlouhý 177 km.

Cyklistický závod Tour de France - 13. etapa: St. Étienne - Chamrousse (197,5 km):
1. Nibali (It./Astana) 5:12:29
2. Majka (Pol./Tinkoff-Saxo) -10
3. König (ČR/NetApp) -11
4. Valverde (Šp./Movistar) -50
5. Pinot (Fr./FDJ.fr) -53
6. Van Garderen (USA/BMC Racing)
7. Bardet (Fr./AG2R) oba -1:23
8. Ten Dam (Niz./Belkin) -1:36
9. Peraud (Fr./AG2R)
10. F. Schleck (Luc./Trek) oba -2:09
...
45. Bárta (ČR/NetApp) -20:23
Průběžné pořadí:
1. Nibali 56:44:03
2. Valverde -3:37
3. Bardet -4:24
4. Pinot -4:40
5. Van Garderen -5:19
6. Peraud -6:06
7. Mollema (Niz./Belkin) -6:17
8. Van den Broeck (Belg./Lotto) -6:27
9. Costa (Portug./Lampre) -8:35
10. König -8:36
...
75. Bárta -1:49:20

Reklama

Související témata: