Hlavní obsah

Český triumf! Hirt z Etixxu vyhrál královskou etapu Czech cycling tour

Praha

Třiadvacetiletý Jan Hirt z týmu Etixx se stal vládcem třetí a zároveň královské etapy vedoucí ze Zábřehu do Šternberku v rámci šestého ročníku Czech cycling tour. Na trati dlouhé 199 kilometrů na jezdce čekaly tři rychlostní a především osm vrchařských prémií, navíc je po celou etapu provázelo obrovské vedro přes třicet stupňů. Žlutý dres udržel nizozemský jezdec Ike Groen ze stáje De Rijke.

Foto: Jan Brychta

Jan Hirt na trati královské etapy Czech cycling tour.

Článek
Fotogalerie

A opět se závodilo prakticky od začátku. Nástup střídal nástup, úniků bylo hodně. První větší se zrodil již kolem třicátého kilometru a ve vedoucí šestici se ocitli  Svendgaard, Kirpsza (Pol.), Hamelink (Niz.), Van Goethem (Niz.), Rus Nikolajev a Polák jezdící v barvách Bauknechtu-Author Kasperkiewicz. Na čtyřicátém kilometru měla šestice náskok minutu a čtyřicet sekund, přestože ji v jednu chvíli přibrzdily stažené závory, ale jen na několik vteřin.

To již jezdci mířili do jesenických kopců a ve stoupání na první vrchařskou prémii na Ramzové nestačil tempu Van Goethema. Zbylá pětice se rozdělila, ale při výjezdu na další kopec Vidly byli pelotonem všichni dostiženi. Na vrcholu stoupání a v následném sjezdu se hlavní pole rozdělilo a vepředu zůstalo padesát jezdců. Postupně se na čele vytvořila desetičlenná skupina, ale v ní nebyl ani jeden český jezdec.

Nejaktivněji si počínali Poláci Cieslik a Rutkewicz, ale situace se na velice náročné trati měnila rychle. Po pár kilometrech byl na čele osamocený Dvorský (Bauknecht-Author), ovšem na další vrchařské prémii již byl ve vedení polský jezdec Bernas, ale největší favorité se stále drželi v závětří a čekali až na dva závěrečné kopce na Ecce Homo ve Šternberku.

Hned na začátku prvního stoupání v cílovém městě nastoupil razantně Hirt a nikdo se jej nedokázal udržet. Při prvním průjezdu vrchařskou prémií již měl k dobru náskok 40 vteřin a do cíle jej ještě dokázal mírně zvýšit.

„Naše taktika byla zaútočit až v závěrečných okruzích a vyšlo to skvěle. Etapu jsme kontrolovali. Karel Hník měl za úkol především chytat nástupy a já zaútočit. Vsadil jsem tam všechny síly hned v úvodu a to soupeře asi zaskočilo, nikdo za mnou nevyrazil a nakonec Karel skončil hned za mnou, což je skvělé," byl spokojený Jan Hirt. „Po dost velké ztrátě v úvodní časovce jsme se soustředili na etapový úspěch, protože celkové umístění je asi pryč," dodal Hirt.

Triumf barev české stáje Etixx umocnil druhým místem Karel Hník, když mu k tomu pomohl i pád Australana Roberta Powera s nímž šli do spurtu. Australan však nezvládl závěrečnou zatáčku padesát metrů před cílem a skončil na zemi, třetí místo tak spadlo do klína Francouzi Baldovi.

Výsledky cyklistického závodu Czech Cycling Tour, 3. etapa (Zábřeh-Šternberk, 192 km):
1. Hirt 5:05:01, 2. Hník (oba ČR) +45, 3. Baldo (Fr.) +51, ...9. Hunal, 10. Bucháček (oba ČR) oba +1:14.
Průběžné pořadí:
1. Groen (Niz.) 9:19:26, 2. Mortensen (Dán.) +14, 3. Baldo +41, ...8. Hirt +3:36, 14. Bucháček, 15. Hunal oba +3:52, 19. Hník +4:25.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články