Hlavní obsah

Ve spurtu vyhrál další etapu Tour Nor Kristoff. Lapený uprchlík Bauer v cíli brečel

Nimes/Praha

Norský cyklista Alexander Kristoff vyhrál 15. etapu Tour de France. Je to pro něj druhý triumf v tomto ročníku závodu. Vyhrál už ve 12. etapě, teď byl první po 222 km z Tallardu do Nimes. Zvládl nejlépe spurt hlavní skupiny, která v závěru dohnala uprchlíky Martina Elmigera ze Švýcarska a Novozélanďana Jacka Bauera. Celkově dál vede Ital Vincenzo Nibali, nic se nemění ani na osmé pozici Čecha Leopolda Königa, který dnes skončil osmatřicátý. Jeho kolega z týmu NetApp Jan Bárta ztratil na peloton dvě minuty a celkově mu patří 74. příčka.

Foto: Jacky Naegelen, Reuters

Nor Alexander Kristoff jásá, v Nimes si připsal druhý etapový triumf v tomto ročníku Tour.

Článek
Fotogalerie

Elmiger a Bauer strávili v úniku téměř celých 222 km, ale peloton je dostihl několik desítek metrů před cílem. Bauer skončil s hlavou v dlaních v cílovém prostoru, do očí se mu draly slzy. Po téměř pěti hodinách v popředí stačil ještě dojet desátý, jeho kolega z dvojice Elmiger obsadil v rovinaté etapě šestnácté místo.

"Dal jsem do toho úplně všechno a jak jste mohli vidět v cíli, byl jsem hodně zklamaný z toho, že jsem zůstal s prázdnýma rukama," uvedl Bauer. "Myslím, že jsem na tom byl v posledních dvaceti kilometrech lépe než Martin, a čekal jsem na správný moment, abych ho setřásl. Možná jsem čekal až příliš dlouho," řekl.

Sedmadvacetiletý Kristoff si připsal další triumf na letošní Tour, vyhrál už čtvrteční dvanáctou etapu, po níž následovaly dva alpské úseky.  "Myslel jsem si, že je příliš pozdě, že spurtuju o druhé místo, ale ulevilo se mi, když jsme je dostihli," řekl Kristoff k napínavému závěru. "Byl jsem trochu překvapený z toho, že jsem dnes dosáhl na výhru. Možná, že ostatní měli po Alpách těžší nohy," dodal vítěz březnové klasiky Milán-San Remo.

Za Kristoffem spurtovali Australan Heinrich Haussler a Slovák Peter Sagan, jenž se tak ani dnes nedočkal první výhry v tomto ročníku "Staré dámy". Čtyřiadvacetiletý lídr bodovací soutěže letos dojel už podeváté mezi nejlepšími pěti, na kontě má mimo jiné čtyři druhá místa.

Závěrečný třetí týden Tour začne v pondělí volným dnem.

Cyklistický etapový závod Tour de France - 15. etapa: Tallard - Nimes (222 km):
1. Kristoff (Nor./Kaťuša) 4:56:42
2. Haussler (Austr./IAM Cycling)
3. Sagan (SR/Cannondale)
4. Greipel (Něm./Lotto)
5. Renshaw (Austr./Omega Pharma-Quick-Step)
6. Coquard (Fr./Europcar)
7. Navardauskas (Lit./Garmin)
8. Feillu (Fr./Bretagne)
9. Albasini (Švýc./Orica)
10. Bauer (N. Zél./Garmin)
...
38. König všichni stejný čas
125. Bárta (oba ČR/NetApp) -2:05
Průběžné pořadí:
1. Nibali (It./Astana) 66:49:37
2. Valverde (Šp./Movistar) -4:37
3. Bardet (Fr./AG2R) -4:50
4. Pinot (Fr./FDJ.fr) -5:06
5. Van Garderen (USA/BMC Racing) -5:49
6. Péraud (Fr./AG2R) -6:08
7. Mollema (Niz./Belkin) -8:33
8. König -9:32
9. Ten Dam (Niz./Belkin) -10:01
10. Rolland (Fr./Europcar) -10:48
...
74. Bárta -2:09:26

Reklama