Hlavní obsah

König si v horské etapě Tour pohoršil. Byl bych monstrum, kdybych neměl špatný den, tvrdí

Saint-Gaudens
Aktualizováno

Čtyřiadvacetiletý polský cyklista Rafal Majka zvládl nejlépe nástrahy 17. etapy Tour de France. Závodník, jehož stáj Tinkoff-Saxo nominovala na poslední chvíli namísto Čecha Romana Kreuzigera, jehož na start nepustily nesrovnalosti v biologickém pasu, triumfoval v nejkratší, ale se čtyřmi vrcholy zároveň jedné z nejtěžších etap letošního 101. ročníku "Staré dámy". Žlutý trikot lídra závodu udržel Ital Vincenzo Nibali, nejlepší Čech Leopold König tentokrát nestačil a v průběžném pořadí se ze sedmé pozice o dvě místa propadl.

Foto: Laurent Cipriani, ČTK/AP

Český cyklista Leopold König na trati letošní Tour de France.

Článek
Fotogalerie

Majka se v letošním ročnímu Tour de France radoval z etapového triumfu už podruhé, předtím ovládl sobotní dějství z Grenoblu do Risoulu. Navíc díky dnešnímu vítěznému finiši na Montée de Saint-Lary Pla d'Adet (1654 metrů nad mořem), jehož stoupání patří do nejvyšší horské kategorie, udržel v souboji se Španělem Joaquímem Rodríguezem puntíkatý trikot pro nejlepšího vrchaře.

"Jsem strašně šťastný z dnešního výsledku a z výsledků, kterých jsme dosáhli v minulých dnech," uvedl Majka. Jeho stáj přišla před v prvním týdnu závodu i o španělského kapitána Alberta Contadora, jenž si při pádu zlomil nohu. "(Manažer týmu) Bjarne Riis mi řekl, abych si jel pro vítězství, a pokud vyhrajeme, tak si udržíme trikot. A tady to máte," radoval se Polák.

Trasa dlouhá 124,5 kilometru nabídla neustálé střídání stoupání a sjezdů. Cyklisty čekala po krátkém přejezdu na španělské území série tří vrchařských prémií první kategorie a poté cílové stoupání nejvyšší kategorie.

Do pozice jedné z hlavních postav středeční se pasoval Vasilij Kirijenka ze stáje Sky, jenž zaútočil ve stoupání na Col de Peyresourde (1569 m.n.m.). Peloton na něho v jednu chvíli ztrácel přes pět minut, osamoceně jedoucí Bělorus dlouho držel náskok i při stoupání na Col de Val Louron-Azet (1580 m.n.m.). V závěrečných metrech před vrchřskou prémií ho ale předstihli Rodríguez i pozdější vítěz Majka, který si schoval zbytek sil i do závěrečného náročného desetikilometrového stoupání.

V něm polský cyklista odjel Rodríguezovi, dostihl Itala Giovanniho Viscontiho a v cíli měl bezmála půlminutový náskok. Navíc navázal na úterní výhru stájového kolegy Michaela Rogerse a zajistil stáji třetí triumf ve čtyřech posledních etapách.

Ostře finišoval také Nibali. Během dne bez větších problémů hlídal své největší rivaly v celkovém pořadí a nástupem v závěrečných kilometrech je i setřásl. Dojel třetí a náskok v průběžném pořadí zvýšil před celkově druhým Alejadrem Valverdem ze Španělska už bezmála na pět a půl minuty.

König se v závěru s nejlepšími neudržel

Ve stejném čase jako Nibali dokončil etapu Francouz Jean-Christophe Péraud, který si tak polepšil v boji o stupně vítězů. Na svého krajana Thibaulta Pinota, dnes jedenáctého, který zatím drží s odstupem rovných šesti minut třetí místo, ztrácí na čtvrté příčce pouhých osm sekund.

Do předposledního stoupání na Val Louron se držel s elitní Nibaliho skupinou i König, na vrchol už ale dojel s odstupem. Ztrátu nejlepší Čech letošní Tour nedohnal v následném sjezdu ani ve stoupání do cíle a dojel na třiadvacáté pozici 3:54 minuty po Majkovi. V celkovém pořadí sice klesl na devátou příčku, nicméně za svou dosavadní sedmou pozicí, která nově patří Nizozemci Baukemu Mollemovi, zaostává jen o 41 sekund. Königova ztráta na Nibaliho činí 12:40 minuty.

"Nohy mi dnes nejely, už první kopec jsem jel hrozně a pak jsem chytal křeče. Ale to bych byl monstrum, kdybych neměl špatný den," vykládal König po etapě Radiožurnálu. Od začátku prý cítil, že středeční etapa bude krutá. "Bylo to pořád nahoru a dolů, snažil jsem se nabrat co nejméně a relativně se mi podařilo úplně neztratit. Špatný den má ale každý, včera to bylo zlé s celou řadou lidí a dnes jeli dobře. Zítra snad bude lepší den i pro mě," doufá šestadvacetiletý lídr stáje NetApp.

Königův týmový kolega Jan Bárta dojel osmačtyřicátý a celkově si polepšil na 68. příčku.

Čtvrteční závěrečná pyrenejská etapa zavede cyklisty během 145,5 km do cílového stoupání v lyžařské stanici Hautacam, předtím čeká peloton mimo jiné kultovní výšlap na Tourmalet.

Cyklistický závod Tour de France
17. etapa: Saint-Gaudens - Saint-Lary Pla d'Adet (124,5 km):
1. Majka (Pol./Tinkoff-Saxo) 3:35:23 hod.
2. Visconti (It./Movistar) -29
3. Nibali (It./Astana)
4. Péraud (Fr./AG2R) oba -46
5. De Marchi (It./Cannondale) -49
6. Rolland (Fr./Europcar) -52
7. F. Schleck (Luc./Trek)
8. Mollema (Niz./Belkin) oba -1:12
9. Roche (Ir./Tinkoff-Saxo) -1:25
10. Valverde (Šp./Movistar) -1:35,
...23. König -3:54,
48. Bárta (oba ČR/NetApp) -14:17.
Průběžné pořadí:
1. Nibali 76:41:28
2. Valverde -5:26
3. Pinot (Fr./FDJ.fr) -6:00
4. Péraud -6:08
5. Bardet (Fr./AG2R) -7:34
6. Van Garderen (USA/BMC) -10:19
7. Mollema -11:59
8. Ten Dam (Niz./Belkin) -12:16
9. König -12:40
10. Rolland -13:15,
...68. Bárta -2:30:46.
Překoná Leopold König české maximum na Tour, kterým je z loňska konečná pátá příčka Romana Kreuzigera?
Ano
29,6 %
Ne
62,3 %
Vyrovná Kreuzigerův nejlepší výsledek
8,1 %
Celkem hlasovalo 12778 čtenářů.

Reklama

Související témata: