Hlavní obsah

První Číňan na Tour nabral největší ztrátu na vítěze za posledních 60 let. Nikdo s ním nechtěl spát

Paříž

Nebyl jen nenápadným mužem v poli. Sedmadvacetiletý Ťi Čcheng se zapsal do historie Tour de France jako první čínský účastník, nejslavnější cyklistický závod i dokončil a byl vidět. I na samém konci podniku. Člen týmu Giant-Shimano přijel s velkým odstupem jako poslední do cíle závěrečné etapy v Paříži a poslední místo obsadil i v konečném pořadí. U jeho jména je umístění 164 a ztráta přes šest hodin na vítězného Itala Vincenza Nibaliho.

Foto: Jacky Naegelen, Reuters

Novinka při Tour. Ťi Čcheng se zapsal do historie závodu jako první čínský účastník. Snímek jej zachytil ve 12. etapě.

Článek
Fotogalerie

"Během prvního volného dne jsme uzavřeli sázky, jestli Tour dokončím," prozradil Ťi Čcheng. Často byl vidět v čele pelotonu, protože měl za úkol likvidovat úniky, a závod si "užil" až do konce. Když mu zbývalo před dojezdem na Champs-Élysées 40 km, měl bolestivý pád. Ale i s potlučeným loktem a kolenem protnul cílovou pásku.

Jeho odstup 6:02:24 hodiny od Nibaliho je největší ztrátou na vítěze za posledních 60 let. Ale od týmových kolegů si vysloužil za třítýdenní výkon uznání. "V pelotonu někdo pronesl: 'Není tak špatný, tenhle Číňan. Ukázal potenciál a odvedl dobrou práci'," řekl jeho německý týmový kolega John Degenkolb.

Jedinečný byl čínský cyklista ve stáji Giant i mimo šlapání na kole. Jako jediný z celého týmu totiž spal sám na pokoji, protože prý nesnesitelně chrápe.

Reklama

Související témata: