Hlavní obsah

König má po Tour o čem přemýšlet. Stal se hodně cenným zbožím, tvrdí bývalý český šampión Andrle

Jaroslav JiránekPrávo

Vincenzo Nibali s lesknoucíma se očima děkoval v pařížském cíli všem, kteří se podíleli na jeho triumfu. Leopold König slavil s českými cyklistickými fanoušky sedmou příčku v celkovém pořadí. Slavná Tour de France znovu nabídla řadu nezapomenutelných příběhů. Jaká letos byla?

Foto: Peter Dejong, ČTK/AP

Český cyklista Leopold König na Tour de France.

Článek

„Náročná a hlavně kvůli počasí i nebezpečná. Hodně se padalo a kolapsy favoritů ji možná trochu ochudily. Mně se ale líbila," říká René Andrle, český silniční šampión z roku 1995, v současnosti sportovní ředitel týmu ETIXX, vychovávajícího mladé talenty.

Nibaliho triumf Andrleho vůbec nepřekvapil. „Na Tour se speciálně zaměřil, je to výborný časovkář a vrchař. A to pro tenhle závod nutně potřebujete," tvrdí. Slovům lídra Astany o tom, že se teď chce soustředit na závody, které ještě nevyhrál, jako třeba mistrovství světa, se zdráhá uvěřit. „Je to sice možné, ale třeba trať letošního šampionátu ve Španělsku mu určitě sedět nebude. Spíš si myslím, že se na Tour pěkně namlsal a bude ji chtít vyhrát i příště."

Fakt, že italské hvězdě bude v listopadu už třicet, prý vůbec není překážka. „Letos se skvěle předvedli mladí Francouzi a určitě se pohrnou nahoru. Jenže na těchto závodech jsou důležité zkušenosti. A ty mluví jasně pro Nibaliho. Vždyť on letos na Tour neměl jedinou krizi," oceňuje Andrle.

Jedním z těch, kteří by rodákovi z Messiny rádi šlapali na paty, je i Leopold König. Toho sledoval Andrle obzvlášť pozorně, vždyť ho zná od roku 2006, kdy se spolu setkali v královéhradeckém týmu PSK Whirlpool. „Už mezi juniory byl dominantní, podobný talent jako třeba Kreuziger nebo Štybar," chválí Andrle.

Cesta přes menší tým byla správná

Pro mnohé byly výkony lídra stáje NetApp-Endura na letošní Tour doslova zjevením, jenže... „On o sobě dal hodně nahlas vědět už dřív. Třeba v roce 2011, kdy skončil druhý v závodě Okolo Rakouska. V kopcích byl suverénní, celkově skončil druhý a nechal za sebou i vítěze Tour z roku 2008 Španěla Sastreho," připomíná Andrle.

Ukazuje se, že cesta přes menší tým, kterou si König zvolil, byla pro jeho další vývoj správná. Teď už mu ale německá stáj začíná být malá. „Stal se hodně cenným zbožím. A zájem o něj je. Může být lídrem některého elitního týmu nebo třeba skvělým domestikem Nibaliho či Frooma, pokud by ho chtěli," tvrdí český expert.

Kde tedy podle něho König zakotví? „Stát se může cokoliv, včetně toho, že zůstane tam, kde je. Teď záleží jen na něm samotném, v první řadě si musí odpovědět na otázku, co chce dál. V každém případě má na to, vyhrávat velké závody," říká Andrle.

Reklama

Související témata: