Hlavní obsah

Spěšný si pekelný závod užil

PRAHA

Nikdy v kariéře prý nejel tak těžký závod, přesto v něm dosáhl svého nejlepšího výsledku ve Světovém poháru. Milan Spěšný z týmu Merida Biking se vytáhl v kanadském MontSainte-Anne, kde obsadil velmi dobrou čtrnáctou příčku.

Foto: Petr Dědina (www.mtbs.cz)

Milan Spěšný.

Článek

"Je to super výsledek. Oproti jaru, když už měl Milan slušný výkonnostní standard, jde stále nahoru. Zároveň si dokazuje, že se dá závodit i s absolutní světovou špičkou," řekl reprezentační trenér Jiří Lutovský.

Před sezónou spolu se Spěšným hodně diskutoval o přípravě a některé záležitosti vzájemně nadále konzultují: "Některé rady si vzal k srdci. Začal trénovat ve vyšší intenzitě a doufám, že mu forma vydrží do červencového mistrovství Evropy v Belgii i do světového šampionátu v Livignu."

Na přetěžké trati Spěšný dopředu tušil, co může čekat, neboť zde již absolvoval Světový pohár v cross country v rámci předolympijské přípravy. "Ve srovnání s evropskými závody je zdejší trať techničtější, průměrná rychlost nepřesahuje 15 kilometrů v hodině. Sjezdy jsou hodně kamenité, závodník si v nich vůbec neodpočine a musí neustále dávat pozor, aby neprorazil plášť," popsal Spěšný z dějiště závodu, který vyhrál Švýcar Sauser.

Na start se postavilo 85 bikerů. Z Čechů kromě Spěšného ještě jeho stájoví kolegové Jiří Friedl a Lukáš Hanus. Hanus dojel 45. a zároveň 9. mezi jezdci do 23 let, Friedl byl kvůli problémům se zaseknutým řetězem klasifikován až 65.

Spěšný odstartoval okolo dvacátého místa. Ani on se nevyvaroval krize, k ní se ještě navíc přidala smůla, když v závěru zlomil sedlo. "Tři sta metrů před cílem mě pak ještě předskočili Naef a Fumic. I tak jsem ale s výsledkem spokojený," řekl Spěšný. "Osobně to hodnotím jako jeden z nejtěžších závodů, jaké jsem kdy jel," dodala momentální česká jednička před včerejším patnáctihodinovým letem do brazilského Balnéario Camboriu, kde v neděli Světový pohár pokračuje.

Reklama