Hlavní obsah

Je to jako pozitivní test, říká šéf UCI ke Kreuzigerovi. Jeho tým se zlobí: Proč měníte pravidla?!

Praha

Kontrola nikdy neprokázala užití nepovolených prostředků, přesto je na Romana Kreuzigera pohlíženo, jako by měl pozitivní dopingový test, tedy alespoň tzv. vzorek A. Proto má závodník pozastavenou činnost. V tomto smyslu se vyjádřil šéf cyklistické unie (UCI) Brian Cookson na stránkách cyclingnews.com a vnesl další slovní náboje do sporu kolem českého závodníka, na jehož obranu se postavil otevřeným dopisem tým Tinkoff-Saxo.

Foto: http://romankreuziger.com

Roman Kreuziger na archivním snímku.

Článek

„Neříkám, že je (Kreuziger) vinen," uvedl Cookson, nicméně zároveň zmiňoval v souvislosti s cyklistovým tzv. biologickým pasem údajné velmi vážné anomálie. „Experti UCI a CADF (cyklistická antidopingová organizace) cítí náznaky manipulace," sdělil též.

UCI se tak poprvé pustila do obšírnějšího veřejného vyjádření k případu, v němž podle Cooksona neplatí presumpce neviny. „Na takovéto záležitosti budeme pohlížet, jako by šlo o pozitivní A-test," poznamenal cyklistický prezident s tím, že závodníci s takovýmto problémem nebudou závodit.

"Jak to, že UCI mění výklad pravidel, podle něhož nebude zastavována činnost kvůli zkoumání údajných prohřešků v biologickém pasu. Co se změnilo 1. srpna?" reagoval na nedávný obrat UCI generální ředitel Tinkoff-Saxo Stefano Feltrin.

Poukázal též na to, že unie nechala závodit Kreuzigera až doteď, i když první upozornění a žádost o vysvětlení byly předneseny už v květnu 2013. O suspendaci nebyla řeč ani před startem letošní Tour, kdy byly ze strany UCI učiněny další kroky kvůli údajnému porušení pravidel.

Závodníka ovšem nepustila do boje samotná stáj. "Abychom byli ušetřeni mediální pozornosti a spekulací," podotkl Feltrin. Ze strany UCI se pak dlouho nedělo nic konkrétního.

Cookson: Chování týmu bylo divné

Loňské závodníkovo vyjádření k vychýleným hodnotám v biologickém pasu z let 2011 a 2012, kdy jezdil za stáj Astana, podle UCI nebylo přesvědčivé. „Nyní hlavně musíme rychle zahájit disciplinární řízení," nastínil dále Cookson směrem ke kauze vyvolávající způsobem řešení pochybnosti. Připustil, že se vše táhne dlouho, že sám nezná všechny detaily případu a že v době vzniku problémů ještě nebyl ve funkci.

„Je těžké pochopit, když prezident UCI uvede, že nezná detaily případu a  zároveň pronese, že existují velmi vážné anomálie," pozastavil se Feltrin.

Spouštěcím momentem k suspendaci byla Kreuzigerova nominace na nyní probíhající závody v Polsku. Šéf UCI obrací pozornost k týmu. „Jeho chování bylo extrémně divné. Nejdřív ho (Kreuzigera) kvůli biologickému pasu nenominovali na Tour, pak ho chtěli nechat startovat, což nám dělalo starosti. Rozhodli jsme se postupovat jako v případě pozitivního dopingového A-vzorku. Není v pořádku, pokud někdo s nesrovnalostmi v pase soupeří s jezdci, kteří takové problémy nemají," vysvětloval Cookson.

Kreuziger se již dříve v souvislosti s biologickým pasem odvolal na sdělení akreditovaných expertů, kteří podle něj došli k závěru, že anomálie nebyly zapříčiněny užíváním dopingových látek či metod. I podle týmu je Kreuziger způsobilý závodit.

V biologickém pasu se shromažďují informace o hodnotách vybraných látek v odebraných krevních vzorcích závodníka. Podezřelé změny v krevním či hormonálním profilu mohou naznačovat použití nedovolených prostředků.

Právní zástupce mluví o vydírání

Cyklistův právní zástupce Jan Šťovíček se již dříve vyjádřil, že suspendace závodníka v tomto případě není na místě. „Ve středu tým vydal tiskovou zprávu, že Roman pojede v Polsku a následně jsem obdržel dopis od právního zástupce UCI, že pokud se tam pokusí startovat, budou ho suspendovat, což byla určitá forma vydírání. Reagoval jsem dopisem, že jsem si velice pečlivě přečetl řády UCI a že možnost suspendace tam nevidím. Ta je možná pouze v případě, kdy cyklista má pozitivní A-vzorek, což není případ pana Kreuzigera. V jeho případě se jedná o biologický pas a žádný pozitivní vzorek nikdy neměl," upozornil Šťovíček na Kreuzigerově webu.

Spojil se s právním zástupcem UCI Antoniem Rigozzim. „Přiznal mi, že někdy v rámci cyklistické unie padají rozhodnutí, která nemají právní základ, ale jsou politická," uvedl Šťovíček s tím, že klienta bude bránit všemi právními prostředky.

„Nebyl důvod, aby Romanovi zakázali závodit. Hrozným způsobem mu takovým rozhodnutím uškodí, je to už druhý závod, který mu takto znemožnili jet. Podáme odvolání k CAS (sportovní arbitráži) během několika dnů a věřím, že se to stihne velice rychle vyřešit, aby Roman mohl jet Vueltu," dodal expert na antidopingové právo.

Stihne Kreuziger se svým advokátem odvrátit pozastavení činnosti tak, aby mohl jet letošní Vueltu?
Ano
25,3 %
Ne
74,7 %
Celkem hlasovalo 10956 čtenářů.

Reklama