Hlavní obsah

Vakoč: Chtěl jsem to zkusit jako Tony Martin na Tour

Varšava

Vzpomínka na nedávný samostatný únik německé hvězdy Tonyho Martina na Tour de France pomohla českému cyklistovi Petru Vakočovi k triumfu ve 2. etapě závodu Kolem Polska a největšímu úspěchu dosavadní kariéry. Věří, že udrží žlutý trikot lídra co nejdéle a dosáhne na dobrý výsledek i na konci závodu.

Foto: Profimedia.cz

Český cyklista Petr Vakoč z týmu Omega Pharma-Quick Step.

Článek

Dvaadvacetiletý jezdec belgického týmu Omega Pharma-Quick Step se hned v úvodu 226 kilometrů z Toruně do Varšavy chytil dvojice polských jezdců a pustili se společně do úniku. Své souputníky pokořil v obou sprinterských prémiích, a protože měl více sil, odhodlal se v závěrečných 30 kilometrech k sólové jízdě.

"Zdálo se mi, že Poláci už jsou docela vyčerpaní. Věděl jsem, že máme dobrý náskok, tak jsem za to vzal s tím, že by to třeba mohlo vydržet až do cíle, jako Tonymu Martinovi před pár dny na Tour," připomněl Vakoč v oficiální tiskové zprávě triumf Martina v 9. etapě Tour de France, kde trojnásobný mistr světa v časovce bojoval sám posledních 60 kilometrů.

Vakočův únik peloton natolik zaskočil, že po dojetí obou Poláků někteří jezdci ani nevěděli, že mladý Čech je stále daleko před nimi. Rodák z Prahy však měl o pohybu pelotonu dobrý přehled.

Závěr? Za každou zatáčkou jsem hledal cíl

"Věděl jsem, že mě stahují pomalu, takže jsem si věřil čím dál víc. Ale asi pět kilometrů před cílem mi totálně došly síly a už jsem za každou zatáčkou hledal cíl," popisoval.

Časové propočty mu však dodaly víru, že nadějně rozjetý závod už nepustí. "Normálně platí, že peloton sjede minutu za deset kilometrů, takže jsme věděl, že minutu za poslední pětikilometrový okruh už nestáhnou," uvedl Vakoč.

K dosavadním triumfům v závodech Kolem Slovenska, Kolem Madridu, akademickém mistrovství světa a medailím z mistrovství Evropy i České republiky přidal i vítězství na elitní scéně WorldTour. "Stále tomu nemůžu uvěřit. Je to největší úspěch mojí kariéry, ale říkám si zatím jenom 'jakože dobrý'. Pořádně mi to ještě nedošlo," řekl.

Gratulace se jen hrnuly

Od známých se mu okamžitě začaly hrnout gratulace. "Přišlo mi zatím tak dvě stě smsek a volalo dvacet lidí, desítky upozornění na twitteru a na facebooku. Na hotel je to autobusem tak dvě stě kilometrů, takže budu mít aspoň co dělat," dodal.

Vítězství v etapě mu dodalo sebevědomí a nyní by rád uhájil žlutý trikot. Pomoci by mu v tom měl i rovinatý terén dalších dvou etap, navíc na náročnou pátou etapu s výjezdem na Štrbské pleso si věřil už před startem závodu a právě tam původně plánoval útok.

"To Štrbské pleso jsem v minulosti už jel, není to zas tak těžký kopec. Takže se budu snažit udržet trikot i tam a snad to vyústí v dobrý výsledek i v celkovém pořadí," dodal.

Reklama

Související témata: