Hlavní obsah

Zimovčák pojede Tour de France na kostitřasu

BRNO

Josefu Zimovčákovi z Veselí nad Moravou se splní dávný sen. V sobotu se vydá na historickém vysokém kole na trať cyklistické Tour de France a chce dojet až do cíle v Paříži. "Jednání s organizátory Tour byla nesmírně složitá, ale nakonec jsme se dohodli, že etapu pojedu vždycky o den dřív než nejlepší profesionální cyklisté," popisuje plány nadšený cyklista.

Článek

"Až poslední, 21. etapu absolvuji ve stejný den, do Paříže bych měl přijet 24. července asi čtyři hodiny před prvními závodníky," líčí osmačtyřicetiletý Zimovčák, který je na kostitřasu osminásobným mistrem světa i držitelem rekordu v jízdě na 24 h výkonem 522,250 km.

V přípravě na Tour absolvoval na velocipedu neskutečných 12 000 km. "Připravoval jsem se hlavně na prudká stoupání a sjezdy, jimiž je závod proslulý. Šlapal jsem třeba na Praděd a z něj zase dolů," naznačil Zimovčák, z čeho má na 3607 km dlouhé trati největší obavy.

"Je možné, že do kopce či z kopce občas kolo i povedu. Trochu se také obávám horka, mají být pěkné pařáky," má zjištěno. Doprovázet ho budou lékař, masér, mechanik a tlumočník. "Kvůli těmto i dalším lidem, kteří mi hrozně moc pomáhají, nesmím zklamat. Musím dojet až do cíle," předsevzal si.

Kromě Padrnose, který bude pomáhat ze všech sil fenomenálnímu Američanu Armstrongovi k obhajobě vítězství v Tour de France, bude Zimovčák vlastně jediným Čechem účastnícím se slavného klání. "Pavel mi fandí, ale říkal, že jsem tak trochu blázen. Věřím, že oba dáme o sobě na trati hodně vědět," přeje si.

Reklama