Hlavní obsah

Vakoč skončil v závodu Kolem Polska desátý, vyhrál Majka

Český cyklista Petr Vakoč obsadil v etapovém závodě Kolem Polska desáté místo. Vítězem se stal domácí Rafal Majka, který připravil českého jezdce o žlutý trikot v páteční horské etapě a o den později uhájil první příčku v závěrečné časovce na 25 kilometrů v Krakově.

Foto: Peter Dejong, ČTK/AP

Rafal Majka vyhrál závod Kolem Polska - ilustrační foto.

Článek

Vakoč, který se stal překvapivým lídrem závodu po prvenství v druhé etapě, v sobotu skončil na 41. místě se ztrátou 1:35 na vítěze časovky Belgičana Kristofa Vandewalleho. V konečné klasifikaci závodu WorldTour to českému mladíkovi z týmu Omega Pharma-QuickStep stačilo na posun z jedenácté pozice do první desítky.

"Byl to úžasný výkon. Ohromně jsem si to užil. Vítězství v etapě, čtyři dny ve žlutém a top ten v celkovém pořadí," uvedl Vakoč na twitteru.

Na Majku ztratil Vakoč nakonec celkem 1:49 minuty. Polský jezdec stáje Tinkoff-Saxo potvrdil výbornou formu z Tour de France, kterou jel jako náhradník místo Romana Kreuzigera. Ve Francii vyhrál dvě horské etapy a stal se nejlepším vrchařem. V horách kraloval i v Polsku, kde si rovněž připsal dvě dílčí vítězství v páté a šesté etapě, po které se ujal vedení.

V konečné pořadí měl Majka k dobru osm sekund na Jona Izaguirreho, třetí se umístil další Španěl ze stáje Movistar Beňat Intxausti.

Cyklistický závod Kolem Polska (WorldTour) - 5. etapa v Krakově (časovka na 25 km):
1. Vandewalle (Belg./Trek) 29:18
2. Malori (It./Movistar) -3
3. Cummings (Brit./BMC) -10
4. Morabito (Švýc./BMC) -20
5. G. Izagirre (Šp./Movistar) -22
6. Cataldo (It./Sky) -28
41. Vakoč (ČR/Omega Pharma-Quick Step) -1:35
Konečné pořadí:
1. Majka (Pol./Tinkoff-Saxo) 30:16:18
2. J. Izagirre -8
3. Intxausti (oba Šp./Movistar) -22
4. Riblon (Fr./AG2R) -34
5. Niemiec (Pol./Lampre) -1:20
6. Amador (Kost./Movistar) -1:21
10. Vakoč -1:49

Reklama

Související témata: