Hlavní obsah

Rossi chce odstavit šampióna Márqueze. Měli by mu udělat zvláštní kategorii, žertoval italský motocyklista

Brno

Možná až bezmoc nad kralováním Marka Márqueze, který letos vyhrál všech deset závodů MotoGP, vede italského motocyklistu Valentina Rossiho k žertování, jak odstavit suveréna z cesty.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Valentino Rossi z Itálie (vlevo) a Španěl Marc Márquez na čtvrteční tiskové konferenci před Velkou cenou České republiky silničních motocyklů v Brně.

Článek

„Měli by mu udělat zvláštní kategorii, aby měli i jiní šanci poznat radost z vítězství," navrhoval Rossi hned po příjezdu do Brna. „Pořád se nechci smířit s tím, že nejsem rychlejší, jenže můj problém jsou ta poslední kola, kdy já i motorka vadneme a Marc je s hondou pořád při síle," vykládal 35letý Ital na adresu o čtrnáct roků mladšího obhájce titulu.

Na otázku, jestli by Márquez, který při nastoleném trendu může slavit titul klidně už v září, pět závodů před koncem, neudělal gesto a nejel listopadový závěr MS ve Valencii třeba s Moto2, zareagoval Rossi dřív než dotazovaný. „Jo určitě by chtěl, já mu to doporučuji a schvaluji," řehtal se. Italovy legrácky pokračovaly i při dotazu, kterou ze dvou britských tratí ucházejících se příští rok o MS, by jezdci preferovali. „Jestli Marc tady říká Donington, tak ať on jedeme tam a já bych s ostatními vyrazil raději do Silverstone," mínil Rossi.

Nikdo nemá v Brně odježděno víc než on. Poprvé tu vyhrál před osmnácti lety, královské kategorie tady Rossi vládl celkem pětkrát. Jenže od posledního triumfu v roce 2009 se na Masarykově okruhu nedostal na stupně vítězů. „Rád bych to letos změnil. Jen nevím, jestli místo pro prvního na pódiu není předem obsazené," řekl a spiklenecky mrknul na Márqueze.

„Před rokem jsem v Brně vyhrál a letos jsem ještě silnější. Nepřipouštím si žádný tlak ze série triumfů. Každý jde přece na start s touhou vítězit, i když nejen Rossiho, ale i Lorenzovu tovární yamahu pořádně cítím za sebou," tvrdil Španěl, jenž vede MS s náskokem 89 bodů.

Brněnský program
Pátek - 9.00 a 13.10 h: trénink Moto3 (Kornfeil, Hanika), 9.55 a 14.05 h: trénink MotoGP (Abraham), 10.55 a 15.05 h: trénink Moto2 (Popov). Odpolední tréninky vysílá Nova Sport.
Sobota - 9.00 h: trénink Moto3, 9.55 a 13.30 h: trénink MotoGP, 10.55 h: trénink Moto2, 12.35 h: kvalifikace Moto3 (40 min), 14.10 a 14.35 h: kvalifikace MotoGP (vždy 15 min), 15.05 h: kvalifikace Moto2 (45 min), 16.30 h: závod Red Bull Rookies Cup (14 kol, Gbelec). Celý den vysílá Nova Sport.
Neděle - 8.40 h: warm-up Moto3, 9.10 h: warm-up Moto2, 9.40 h: warm-up MotoGP, 11.00 h: závod Moto3 (19 kol), 12.20 h: závod Moto2 (20 kol), 14.00 h: závod MotoGP (22 kol). Kompletní závodní program přenáší Fanda a MotoGP vysílá také Nova.

Reklama

Související témata: