Hlavní obsah

Armstronga prý na poslední Tour emoce svazovat nebudou

Nejpozději v neděli 24. července bude jasné, zda se Lanci Armstrongovi podaří posedmé za sebou vyhrát Tour de France. Na dnešní tiskové konferenci před sobotním startem americký cyklista řekl, že si při svém posledním startu v těžkých etapách chce uchovat v paměti každý okamžik, ale emoce jej při útoku na sedmé vítězství svazovat nebudou.

Článek

"Plně si uvědomuji, že to je můj poslední ročník. Chci si zapamatovat každou vteřinu Tour, protože příští rok už budu stát na druhé straně barikády se všemi vysloužilými závodníky," řekl jezdec stáje Discovery Channel, jemuž bude pomáhat za vylepšením rekordu i český jezdec Pavel Padrnos.

"Jízda vesnicemi, večeře s kluky, kteří se stali mými nejlepšími kamarády, všechna ta setkání... To už nikdy neprožiju. Jsem nadšený, ale zároveň cítím povinnost vyhrát," pokračoval třiatřicetiletý Texasan.

Emoce prý při dlouhých hodinách strávených v sedlech nenaruší jeho soustředění a kariéru po Tour ukončí, ať už ji vyhraje, nebo ne. Před novináři mluvil klidně, loni byl očividně před startem nervóznější. To proto, že měl šanci překonat všechny cyklistické velikány. "Loňským vítězstvím ale ze mě spadlo velké břemeno," vysvětlil. Největší obavy prý nemá ze soupeřů, ale z vedra.

Podle šéfa jeho stáje Johana Bruyneela bude mít Armstrong jen tři skutečné soupeře. Jsou jimi kazašský vrchař Alexandr Vinokurov s německým specialistou časovkářem Janem Ullrichem z týmu T-Mobile a Ital Ivan Basso jezdící za dánský Team CSC. Z nich jediný Ullrich už Tour vyhrál, a to v roce 1997. Pětkrát pak skončil druhý. "Tito tři jsou podle mě skuteční vyzyvatelé," předpokládá Bruyneel.

Reklama