Hlavní obsah

Padrnos: Máme jednoho náčelníka a osm indiánů

Český cyklista Pavel Padrnos bude letos znovu pomáhat Lance Armstrongovi už k sedmému prvenství na Tour de France. Padrnos startuje na slavném závodu pošesté, přičemž třikrát asistovat Američanovi u jeho triumfu. Jak probíhala příprava na letošní ročník, kdo bude dalším favoritem a jaký Armstrong skutečně je, vypráví Padrnos v rozhovoru pro deník Právo.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Pavel Padrnos

Článek

Jak jste se připravoval na velký vrchol sezóny? Až do středečního odletu do Francie jsem trénoval doma. Od Gira utekl měsíc a měl jsem čas se dát dohromady. Absolvoval jsem jen jeden závod - časovku týmů v Eindhovenu -a na přípravu jsem měl dost prostoru. Měl jsem tréninkový plán, který jsem se snažil dodržovat. Poslední dva týdny jsem jezdil maximálně šest hodin denně a když jsem vyrazil do kopců v Jeseníkách, tak se délka tréninku pohybovala od čtyř do pěti hodin.

Proč jste nakonec nestartoval na mistrovství republiky? Nehodilo se vám do koncepce? U nás byly hody, radši jsem se věnoval rodině... Ale vážně, závodní kilometry mi nechybějí, tak jsem se rozhodl, že před Tour nepojedu.

Co jste říkal vítězství kamaráda a souseda Jána Svorady? Je to super, přál jsem mu to. Věděl jsem, že když má Jančí formu, je schopen zajet i v kopcích na těžké trati. V úterý večer před jsme to spolu v Brně oslavili. Já měl navíc svátek, tak jsme to spojili.

Po úspěšném Giru jste říkal, že Tour bude daleko větší stres od začátku až do konce... Počítám s tím nejen já, ale i všichni ostatní. Je jasné, že na tým a hlavně na Lance bude obrovský tlak ze všech stran. Všichni od něj čekají vítězství.

Vy také? Samozřejmě. Ale bude záležet na spoustě okolností. Lanceho jsem na kole viděl naposledy někdy v lednu na soustředění, každý jsme měli jiný program. Ale vím, že na Dauphine Libére jel dobře a kluci říkali, že je jeho výkonnost hodně slušná.

Jak byste charakterizoval váš tým na Tour? Je vše podřízeno jedinému lídru Armstrongovi? Máme jednoho náčelníka a osm indiánů... Tým je poskládaný tak, aby byl silný na rovinách, v kopcích, na větru. Prostě aby zvládl celou trasu závodu a nic nás nezaskočilo. Náš šéf Johan Bruyneel ví, co dělá.

Měli jste jako každý rok nějaké společné soustředění v horách? Kluci byli na dvou, projížděli některé úseky v Pyrenejích i Alpách. Ale já přišel o obě. Při tom prvním jsem startoval na Giru a po něm jsem odpočíval a trénoval doma.

Tour jedete pošesté, je pro vás rutinou. Jste ještě někdy nervózní? Já jsem nervózní před každým závodem. Ale když se mi budou vyhýbat pády, nemuselo by to být špatné. Fyzicky se cítím dobře.

U Armstrongova vítězství jste asistoval třikrát. Bude to podobné jako v předchozích letech? Když jsem u toho byl před čtyřmi roky poprvé, šlo o něco nového. Ale neřekl bych, že se z toho stala rutina. Každá Tour je svým způsobem jiná. Někdy bylo jeho vítězství hodně přesvědčivé, jindy to byl boj do konce. Možná mě čeká ještě spousta věcí, které jsem s Lancem nezažil.

V čem je podle vás Armstrongova výjimečnost? Je velmi všestranný. Má výbornou časovku, dobře přejede kopce, neztrácí na rovinách.

Je skutečně takový perfekcionista, jak se o něm říká a píše? Tohle je asi jedna z mála věcí, o které média v jeho případě informují pravdivě. Zároveň je maximalista. Jde tvrdě za svým cílem a maximum čeká od sebe i od každého v týmu.

Koho považujete za největšího soupeře? Hlavně Jana Ullricha, to je velký závodník. Každoročně může překvapit i nějaký skvělý vrchař, teď třeba Ital Basso. Španělům moc nevěřím.

V čem je největší rozdíl mezi Armstrongem a Ullrichem? V tom maximalismu a sebekázni.

Bude pro váš tým všechno jiné než vítězství zklamáním? To se dá těžko odhadovat. Všichni uděláme pro prvenství maximum. Když to vyjde, tak by to pro Lanceho nebylo špatné loučení s kariérou.

Může Armstronga ještě něco zviklat, aby si konec rozmyslel? Dění kolem cyklistiky ho donutilo udělat rozhodnutí, jaké udělal. A co jednou řekl, to bude podle mě platit.

Reklama

Související témata: