Hlavní obsah

Armstrong si na Tour věří, Ullrich ho chce sesadit

Jan KrůtaPrávo

Již 92. ročník Tour de France začíná v sobotu časovkou jednotlivců na ostrově Noirmouitier v Bretani. I když Lance Armstrong po letošním ročníku slavného závodu skončí s kariérou, rád by se na Champs Elysées posedmé v řadě oblékl do žlutého trikotu. Tyto plány mu však chce překazit jeho věčný německý rival Jan Ullrich.

Článek

Stejné to bylo v předchozích letech, ale Ullrich zpravidla odjížděl domů jako věčně druhý. Na Tour se spolu utkali čtyřikrát, ale do USA se jako král vracel vždy americký cyklista. "Chtěl bych to konečně změnit. Vždycky jsem říkal, že vyhrát Tour, když na ní startuje Armstrong, je daleko cennější. Nechci se ohlížet deset let zpátky, co jsem udělal špatně. Teď mám prostě poslední šanci," uvědomuje si Ullrich.

Oba spojuje fakt, že většinu úsilí směřují právě k Tour. V případě 33letého Armstronga to platí stoprocentně. Po ní zpravidla končí sezónu, v níž absolvuje minimum závodů. "Příprava byla víceméně stejná. Hlavně že slouží zdraví," prohlašuje americký lídr Discovery Channel. Trénoval střídavě v rodné vlasti i svém druhém domově, španělské Gironě. Klíčové úseky letošní Tour byl projet s částí týmu na dvou soustředěních.

Pozadu nezůstal v přípravě ani Ullrich. "V Pyrenejích jsem nastoupal asi 10 000 výškových metrů a nebyla to žádná procházka parkem. Zkoušel jsem i sjezdy, které jsou taky moc důležité. Člověk musí znát před startem pár triků, aby ho pak nic nezaskočilo. Forma graduje a věřím si. Jediný recept jak porazit Lanceho je být ve špičkové formě. Pracoval jsem na tom dlouho," tvrdí německý závodník.

LANCE ARMSTRONG
Narozen: 18. 9. 1971 v Austinu
Bydliště: Austin (USA), Girona (Šp.)
Výška/váha: 180 cm/74 kg
Týmy: Motorola, Cofidis, US Postal, Discovery Channel
Počet vítězství: 81
Účast na Tour: 7x (1999-2004 1. místo, 1995 - 36.)
Vyhrané etapy na Tour: 22
Stav: rozvedený, s bývalou manželkou Kristin má syna Luka (1999) a dcery-dvojčata Grace Elisabeth a Isabelle Rose (2001). Žije se zpěvačkou Sheryl Crow.

K Armstrongovi ti nejzkušenější, mezi nimi Padrnos

Oba mají k dispozici silné týmy, oba jsou jejich jasnými lídry. V Discovery Channel tuto roli budou plnit vítěz Gira Ital Savoldelli, Američan Hincapie, Španělé Rubiera, Beltran, Noval, Portugalec Azevedo, Ukrajinec Popovyč a v neposlední řadě Čech Pavel Padrnos. Jen Hincapie jel s Armstrongem všech šest vítězných Tour.

"Je to nejsilnější tým, jaký jsme kdy měli, a těším se, že ho povedu," lebedí si náčelník. "Chtěl jsem k Lancovi co nejzkušenější lidi, kteří kolem něj neustále budou po celou dobu závodu. Vybrat je nebyla těžká volba," přiznal šéf stáje Johan Bruyneel. Ze stálice nemůže jet 14násobný účastník Tour Rus Jekimov, který se v dubnu zranil při tréninku, jinak je to prvotřídní sestava. Skvělou formu má Hincapie, Azevedo byl vloni pátý a Popovyč letos vyhrál závod Kolem Katalánska.

V dresu T-Mobile pojedou s Ullrichem jeho krajané Klöden, Kessler, Steinhauser a Schreck, dále Italové Guerini, Nardello, Kazach Vinokurov a Španěl Sevilla. Klöden byl vloni druhý, Vinokurov třetí před dvěma lety. "Ullrich je naše jasná jednička," vyhlásil belgický šéf týmu Walter Godefroot. "Kromě mě jsou tady kluci, kteří už na Tour stáli na stupních. Soupeři si proto nemohou dávat pozor jen na mě, v tom je oproti Discovery naše výhoda," míní Ullrich.

Pro Armstronga byl generálkou závod Dauphine Libére, kde skončil čtvrtý, jeho německý soupeř jel naposledy Kolem Švýcarska. Tam vyhrál časovku a celkově obsadil třetí příčku. Raději pak oželel účast na německém mistrovství, které senzačně vyhrál Tesařův týmový kolega z Akudu Ciolek. "Nechtěl jsem riskovat zranění," vysvětlil.

JAN ULLRICH
Narozen: 2. 12. 1973 v Rostocku
Bydliště: Scherzingen (Švýc.)
Výška/váha: 183 cm/73 kg
Týmy: Telekom, Coast, Bianchi, T-Mobile
Počet vítězství: 42
Účast na Tour: 7x (1997 - 1. místo, 1996, 1998, 2000, 2001 a 2003 - 2., 2004 - 4.)
Vyhrané etapy na Tour: 7
Stav: svobodný, s bývalou partnerkou Gaby Weisovou má dceru Sarah Marii (2003). Před Tour potvrdil vztah s novou přítelkyní Sarou Steinhauserovou.

Armstrongovo rozhodnutí nic nezlomí

Oba favorité Tour jsou mediálně vděčnými osobami, které musí počítat s tím, že se v tisku přetřásá i jejich soukromí. Armstrong se měl nedávno rozejít se svou o deset let starší přítelkyní zpěvačkou Sheryl Crow, aby při Dauphine vše popřel a ochotně s ní pózoval fotoreportérům. Ullrich si krátce před Tour našel novou lásku - sestru největšího kamaráda v týmu a svého dvorního domestika Tobiase Steinhausera Saru, která pracuje v marketingu slovinského výrobce lyží Elan. "Jsem zamilovaný," přiznal.

Ať už jejich vzájemný souboj dopadne jakkoliv, Armstrong udělá na Tour tečku za svou kariérou. Nic ho prý nepřinutí dřívější rozhodnutí změnit. "Tour jedu naposledy. Chci trávit více času se svými dětmi. Už nechci žít jako dosud. Po čtrnácti letech profesionální cyklistiky mám nárok na změnu," řekl cyklista z Texasu. "Miluju tenhle závod a toužím po dalším vítězství. Nechci, aby se o mě pak říkalo, že jsem k Tour přistoupil jako cyklista odcházející do penze," dodal s úsměvem Armstrong, jehož roční příjmy včetně sponzorských smluv se odhadují na 16 miliónů dolarů.

Třítýdenní závod chce naposledy vyhrát i kvůli svým třem dětem. "Vloni tady nebyly a já to těžce nesl. Letos zase konečně uvidí tátu v práci. Celá trasa Tour je vlastně moje kancelář. A strašně bych si přál, aby děti viděly na Champs Elysées tátu ve žlutém trikotu. Rád bych končil na vrcholu..."

Reklama