Hlavní obsah

Ke Kreuzigerovi a Saganovi míří do Tinkoff-Saxo Ital Basso

Italský cyklista Ivan Basso se stal po elitním slovenském spurtérovi Peteru Saganovi další posilou předního cyklistického týmu Tinkoff-Saxo, s nímž je do roku 2015 smluvně vázán i český profesionál Roman Kreuziger. V novém působišti by se mohl stát pomocníkem hlavní hvězdy stáje Alberta Contadora.

Foto: Laurent Rebours, ČTK/AP

Jednou z posil Tinkoff-Saxo je Peter Sagan.

Článek

"Ano, podepsal jsem dvouletý kontrakt s týmem Tinkoff-Saxo," potvrdil předchozí spekulace šestatřicetiletý Basso v rozhovoru pro deník La Gazzetta dello Sport. "Jsem ohromený projektem Olega Tiňkova. Jde o nejlepší tým světa," dodal ke svému přestupu z týmu Cannondale dvojnásobný vítěz závodu Giro d'Italia z let 2006 a 2010.

V novém týmu bude vyhlášený vrchař opět spadat pod manažera Bjarneho Riise, s nímž se setkal již ve stáji CSC v letech 2004 až 2006. Kromě pozice předního Contadorova domestika by měl pomoci po přestupu do nového týmu i Saganovi, jenž přišel rovněž ze stáje Cannondale.

"Budu začínat od nuly s odhodláním a touhou nováčka mezi profesionály, ale s hlavou a zkušenostmi veterána," prohlásil Basso, jehož kariéru zastírá dopingový skandál a v roce 2007 dostal dvouletý distanc v rámci antidopingové operace Puerto.

Nikdy sice neměl pozitivní test, ale přiznal se, že chtěl užít nepovolené podpůrné prostředky před Tour de France v roce 2006. Za doping byl dokonce odsouzen k šestiměsíčnímu trestu vězení, za mříže však nemusel a s ohledem na svou bezúhonnost využil možnosti vykoupit se zaplacením pokuty ve výši téměř 11 tisíc eur.

Reklama

Související témata: