Hlavní obsah

Horner po léčbě průdušek nebude obhajovat triumf na Vueltě. Chybějí i Češi

Řím

Cyklistická Vuelta přišla těsně před startem o obhájce prvenství Chrise Hornera. Americký veterán měl po léčbě zánětu průdušek nestandardní výsledky testů a jeho tým ho ze závodu Grand Tour stáhl. Dvaačtyřicetiletý Horner měl totiž příliš nízkou hladinu hormonu kortizolu, což by však pravidlům mezinárodní federace UCI neodporovalo a mohl Vueltu jet.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Český cyklista Roman Kreuziger bude na Vueltě chybět.

Článek

Jenže Hornerův tým Lampre je členem Organizace pro důvěryhodnou cyklistiku (MPCC) a musí ctít její pravidla. A ta povolují cyklistům závodit pouze tehdy, když jsou tyto hodnoty v normálu. "V tomhle případě musím přijmout situaci tak, jak je," uvedl loňský vítěz Vuelty, která z něj udělala rekordmana.

Horner totiž před rokem ovládl Vueltu ve věku 41 let a 327 dnů, takže se stal nejstarším vítězem závodu Grand Tour v historii. Letos se chystal bojovat s mnohem mladšími soupeři znovu, ale od Tour de France zápolil s bronchitidou a se svolením UCI nastoupil léčbu s pomocí jindy zakázaného kortizonu. V kombinaci s leteckým přesunem z USA se mu však hodnota hormonu snížila pod dovolenou mez.

"Samozřejmě mě to hrozně mrzí, chtěl jsem se pokusit obhájit titul a Vuelta byla mým hlavním cílem pro tuto sezónu. Ale moje stáj je členem MPCC a já musím akceptovat jejich pravidla," dodal Horner. Místo něj tým Lampre-Merida nominoval Itala Valeria Contiho.

Děvětašedesátý ročník Vuelty začne v sobotu v Jerezu týmovou časovkou. A bez českého zastoupení. Poslední Grand Tour sezóny naopak pojede nakonec trochu překvapivě i domácí miláček Alberto Contador a pokusí se o dovršení vítězného hattricku po triumfech z let 2008 a 2012.

Vuelta začne krátkou týmovou časovkou. Během celkových 3240 kilometrů, které jezdce čekají, přijdou postupně na řadu ještě dvě časovky, ta poslední závod 14. září uzavře. Druhá polovina Vuelty kopíruje takzvanou Svatojakubskou cestu, po níž každoročně putují tisíce poutníků do Santiaga de Compostela. Tam také místo tradičního Madridu bude korunován vítěz.

Právě druhá část na severu Španělska, kde bude peloton zdolávat jeden kopec za druhým, je považována za velmi obtížnou. "Od desáté etapy dále tam nebude absolutně žádná možnost oddechu," řekl komentátor Vuelty a její vítěz z let 1985 a 1989 Pedro Delgado, jenž dokázal v roce 1988 dobýt primát i na Tour de France.

Za normálních okolností by hlavními aspiranty na celkové prvenství byli Contador a Chris Froome, kteří se měli podle papírových předpokladů utkat o nejvyšší příčku již na Tour de France. Pro oba ale skončilo vystoupení na "Staré dámě" velkým zklamáním - kvůli zraněním museli oba odstoupit: Froome léčil fraktury v obou rukou, Contador zlomenou nohu.

Smělé ambice Kolumbijců

Oba si dobře uvědomují, jak těžké bude obstát za této situace proti vlkům lačnícím po úspěchu. Do poslední chvíle se zdálo, že tuto smečku povede dvaačtyřicetiletý obhájce loňského prvenství Horner, jenže po léčbě průdušek jeho krevní testy vykázaly nestandardní výsledky a tým jej den před startem ze závodu stáhl.

Smělé ambice mají hlavně Kolumbijci, vítěz Gira Nairo Quintana a Rigoberto Urán, dobře připravený se zdá být i domácí Joaquim Rodríguez. Jeho krajan Alejandro Valverde, vítěz Vuelty 2009, byl při sedmi startech od roku 2003 vždy v první pětce celkového pořadí.

"Kdyby byl 'Froomey' v nejlepší formě, bylo by to skvělé. Ale byl teď dlouhý čas mimo hru, od Tour nezávodil a ty pády, které na Tour měl, nelze brát na lehkou váhu. Ano, potřebujeme být ambiciózní, ale zároveň i realističtí. Půjdeme den za den, etapu od etapy, týden za týdnem," nastínil Froomeův parťák Luke Rowe. "Vypadá to na velkou bitvu. Tour samozřejmě Contadora a Froomea postrádala, tak věřme, že to přijde tady na Vueltě," dodal.

Štybar ani Kreuziger jet nemohou

ŠVelmi opatrný ohledně ambic byl při videovzkazu fanouškům i Contador. "Vím, že to budu muset pojmout jinak, než bych si pomyslel na začátku sezony. Dám teď do toho vše, než se postavíme na start. A snad bych mohl během posledního týdne zkusit zabojovat o etapové vítězství. To je kvůli chybějícímu tréninku dosažitelnější než celkové umístění," prohlásil Contador, jenž si na Tour zlomil holeň.

Zatímco šťastlivci Contador a Froome se stihli uzdravit, Zdeňka Štybara nepustí na start právě zranění, které utrpěl při pádu na Eneco Tour. Kvůli vyraženým zubům a dalším šrámům v obličeji má potíže s jídlem. "Byl by to zbytečný risk," vzkázal trojnásobný mistr světa v cyklokrosu prostřednictvím svého otce.

Jiná je situace Romana Kreuzigera. Kvůli nedořešenému případu s nesrovnalostmi v biologickém pasu z let 2011 a 2012 už přišel o Tour de France, a protože neuspěl u mezinárodního arbitrážního soudu (CAS) v Lausanne, nepojede ani ve Španělsku.

Reklama

Související témata: