Hlavní obsah

Handicapovaný cyklista Ježek měl na MS těžký pád. Po operaci je ve vážném stavu

Aktualizováno

Šestinásobný paralympijský vítěz v cyklistice Jiří Ježek měl na mistrovství světa v americkém Greenville v nedělním silničním závodu těžký pád. Po kolizi při hromadném spurtu v cílové rovince zhruba 200 metrů před cílem, kdy bojoval o cenný kov, utrpěl mnohočetná zranění a po operaci je jeho stav velmi vážný.

Foto: skoda-auto.cz

Jiří Ježek na archivním snímku po časovce Tour de France.

Článek

Po pádu a nárazu do bariéry byl Ježek vzhledem k rozsahu zranění uveden do umělého spánku. Nejvážněji byl zasažen hrudní koš s komplikovanými zlomeninami žeber a zhmožděnou plící. Devětatřicetiletý cyklista měl zlomenou pažní kost a přeražené zuby.

"Ve večerních hodinách podstoupil operaci hrudního koše, při které lékaři mimo jiné museli odstranit dvě rozdrcená žebra a nahradit je implantáty, protože nebylo možné je ortopedickou cestou spojit, a přišili zpět amputovaný prsní sval. Další zákroky prozatím museli odložit vzhledem k obavě z možné infekce," uvedl v tiskové zprávě reprezentační trenér Viktor Zapletal.

"Z té první operace měli lékaři dobrý pocit, ale rozsah zranění je vážný. Jirka má navíc pažní kost zlomenou poměrně vážným způsobem, chtějí na ni povolat specialistu. Další operace budou zřejmě následovat, ale až po určité době, až se uvidí, jak tělo přijme tu první operaci," uvedl Zapletal v telefonickém rozhovoru pro Českou televizi.

Lékaři jsou podle něho při vyjádřeních o Ježkově stavu zdrženliví a Zapletal neví, jak dlouho budou muset cyklistu v umělém spánku udržovat. "Ta infekce je teď největším nebezpečím, ale starají se o něho s absolutní péčí a byl přivolán rovněž přední americký specialista pro zranění hrudníku," řekl Zapletal s tím, že další zprávy o Ježkově stavu očekává za dva dny. "To dávají lékaři jako bod, kdy by mohli mít další informace."

Ježkova prorocká slova

Šestinásobný mistr světa Ježek, který před měsícem prodloužil svou nadvládu v celkovém účtování Světového poháru a dokázal vyhrát i jeho čtvrtý ročník, přitom věřil, že se mu v silničním závodě povede vylepšit pátou příčku z časovky. "Není to zklamání ani nepříjemné překvapení, prostě už měsíc jedu 'přes závit'. Samozřejmě, že mě to mrzí, ale stanou se horší věci..." napsal po závodě na svém facebookovém profilu.

To ještě netušil, jak prorocká slova směrem ke svým fanouškům uvedl. "Možná bylo lepší sem do USA vůbec nejet, ale vy víte, že to není můj styl. No co, dostal jsem přes držku, asi zaslouženě," dodal po časovce Ježek, jezdec s podkolenní amputací a jeden z nejlepších handicapovaných sportovců, jenž se stal v Londýně 2012 nejúspěšnějším cyklistou paralympijské historie.

Ještě před Ježkovou vážnou nehodou rozšířila česká výprava na šampionátu svou medailovou sbírku. Na zlato Jiřího Boušky z časovky kategorie C4, do níž patří i Ježek, navázal stříbrem v souboji s chronometrem Jiří Hindr v kategorii T1 a v silničním závodu skončil rovněž druhý Ivo Koblasa (C1-2). Bouška si pak v silničním závodu C4-5 dojel pro bronz.

Pád měl i Bouška

A to i přesto, že sám se pádu také nevyhnul, spadl ale mnohem dříve než Ježek. "Jednalo se o jeden z nejvypjatějších závodů posledních let. Vyhecovaná atmosféra způsobila v pelotonu mnoho nebezpečných situací. Já jsem se dostal do hromadného pádu asi 30 km před cílem. Když jsem se posbíral z hromady závodníků, peloton byl pryč," připomněl Bouška.

Musel navíc nasazovat řetěz a přiznal i myšlenky na to, že pro něho závod skončil. Boj ale nevzdal a vydal se na sólovou stíhací jízdu. Téměř po dvaceti kilometrech přinesla jeho snaha ovoce, když peloton v posledním okruhu dostihl.

"Do cíle už to bylo kousek, snažil jsem se dát co nejvíce dohromady na závěrečný finiš. V posledním stoupání jsem se protlačil dopředu, ve finiši to vypadalo, že uhájím druhé místo za Michelem Pittacolem, ale síly po stíhací jízdě rychle ubývaly a před cílem mě předjel Sergej Pudov," popsal bitvu o medaile Bouška.

Reklama