Hlavní obsah

Rumšas byl propuštěn z vězení, v listopadu musí před soud

PRAHA

Po osmi dnech byl cyklista Raimondas Rumšas propuštěn z vězení v italském městě Lucca. Třiatřicetiletý Litevec byl zadržen na základě mezinárodního zatykače kvůli obviněním z pašování dopingových látek během Tour de France v roce 2002. Vězení sice opustil, ale 24. listopadu se musí postavit před francouzský soud, který bude jeho případ projednávat.

Foto: www.cyclingpictures.de

Litevec Raimondas Rumšas

Článek

Rumšas se dostal do problémů s dopingem před třemi lety při Tour de France, na níž nečekaně obsadil třetí místo. Po skončení závodu byla jeho žena Edita zadržena s řadou zakázaných látek v autě a tři měsíce strávila ve Francii ve vyšetřovací vazbě. Loni v květnu byl na Rumšase vydán mezinárodní zatykač kvůli podezření, že se na pašování dopingových látek podílel.

Cyklista stále trvá na své nevině. "Doufám, že spravedlnost zvítězí. Já ani moje žena nejsme žádní drogoví dealeři," řekl milánskému deníku Il Giornale. "Budu bojovat ze všech sil, nemám co ztratit. Už jsem přišel o hodně, ale ně o to nejdůležitější: mou rodinu," zdůraznil.

Do problémů se zakázanými látkami se Rumšas dostal i v roce 2003, kdy měl na Giru d'Italia pozitivní test na krevní doping EPO a rok nesměl závodit. Díky tomu si prý uvědomil, jak velkému tlaku musejí všichni závodníci podezřelí z dopingu čelit.

"Chápu, co musel pociťovat Marco Pantani," připomněl slavného cyklistu, který loni v únoru zemřel na předávkování kokainem. Drogy údajně užíval proto, aby se byl schopen vyrovnat s přístupem okolí po dopingové aféře, kdy byl v roce 1999 před startem předposlední etapy kvůli podezření z užívání zakázaných látek vyloučen z Gira d'Italia.

Reklama

Související témata: