Hlavní obsah

Raboň vyhrál silniční závod na ME cyklistů do 23 let

Český cyklista František Raboň se stal mistrem Evropy v závodu s hromadným startem v kategorii jezdců do 23 let. O svém triumfu na šampionátu v Moskvě v neděli dvaadvacetiletý člen týmu PSK Whirlpool rozhodl po sólovém úniku v závěrečných pěti kilometrech.

Článek

Dvojnásobný mistr republiky mezi jezdci do 23 let byl po celý závod velice aktivní. Hned v prvním okruhu byl Raboň ve skupině uprchlíků, kterou tři okruhy před cílem soupeři dostihli. Záhy odjela další skupina, v níž chyběl. S jedním z Belgičanů rodící se nebezpečí zažehnal a dotáhl se do čela závodu.

Stříbro vybojoval ve spurtu pronásledovatelů Anders Lund z Dánska a za ním dospurtoval Nic Ingels z Belgie.

Rozhodující moment se zrodil asi pět kilometrů před cílem, kdy v posledním stoupání na těžkém okruhu Raboň nastoupil a nikdo s ním překvapivě neudržel kontakt. Získal asi patnáctisekundový náskok, který uhájil až do cíle. Pro Česko tak Raboň vybojoval na ME druhou zlatou medaili v historii, před pěti lety vystoupila na nejvyšší stupeň mezi ženami do 23 let v časovce Lada Kozlíková.

Trio Pavel Zitta, Lukáš Fůs a Michal Kollert přijelo v hlavním poli, David Studnička závod nedokončil.

"Byl to hodně těžký kopcovitý okruh. My jezdci do 23 let se moc neznáme, ale spoléhal jsem na to, že dobří budou Rusové. Proto jsem hned v úvodu byl spolu se dvěma domácími jezdci v úniku," řekl ČTK Raboň. "Tři kola před koncem se to ale sjelo a já byl dost hotový. Naštěstí v dalším okruhu jsem si vedoucí skupinu dojel s jedním Belgičanem a v posledním kopci nastoupil. Věděl jsem, že tam musím nechal všechno," uvedl.

Po časovce, v níž skončil třináctý, byl dost zklamán. "Věděl jsem, že jsem dobře připraven, ale časovka mi prostě nesedla. Proto jsem si říkal, že musím dát všechno do závodu s hromadným startem. Cítil jsem, že všichni ode mne očekávají úspěch. Jsem hrozně rád, že jsem potvrdil letošní úspěchy na mezinárodní úrovni a ukázal, že nebyly náhodné," dodal Raboň.

Juniorkám dominovaly domácí závodnice, zvítězila Alexandra Buršenková před Jekatěrinou Novožilovou.

Muži do 23 let (163,3 km):
1. Raboň (ČR) 3:03:06, 2. Lund (Dán.), 3. Ingels (Belg.), 4. Sinner (Fr.), 5. Deignan (Ir.), 6. Bělkov (Rus.) všichni -7.
Juniorky (81,6 km):
1. Buršenková 2:22:28, 2. Novožilová (obě Rus.) stejný čas, 3. Bastianelliová (It.) -1:49.

Reklama

Související témata: