Hlavní obsah

Hrdina Tour de France König není v nominaci cyklistů na MS. Nechybí Štybar či Sáblíková

Praha

V nominaci českých cyklistů na silniční mistrovství světa jsou Zdeněk Štybar, Jan Bárta, Petr Vakoč nebo Martina Sáblíková. Kvůli zdravotním potížím chybí sedmý muž z Tour de France Leopold König, ve španělské Ponferradě nebude startovat ani suspendovaný Roman Kreuziger.

Foto: Foto: BrakeThrough Media

Cyklista Leopold König.

Článek

"Zdeněk Štybar by měl být lídrem toho týmu, doplní ho Bárta s Vakočem, přičemž oba by měli pomáhat Zdeňkovi. Honza Bárta pak pojede i časovku," řekl na dnešní tiskové konferenci v Praze reprezentační trenér silničářů Tomáš Konečný.

V nominaci nečekaně schází König, který zazářil na slavné "Staré dámě". "Měl po tom, co předváděl v sezoně, to místo také pevné, ale má lehčí zdravotní problémy. Ještě včera večer jsem si s Leem telefonoval, ale sám mi říkal, že se necítí a není stoprocentně fit, aby podal ten optimální výkon. Tak jsme se dohodli, že nepojede," vysvětlil Konečný.

König zatím zůstává alespoň v roli náhradníka, druhým je Jan Hirt. "Do MS se ještě může stát cokoliv," vysvětlil Konečný.

Mistr republiky Štybar se po těžkém pádu na Eneco Tour v polovině srpna vrátil k závodění o uplynulém víkendu, v sobotu startoval na klasice v Bruselu. Bárta se na Tour de France blýskl třetím místem v časovce, dvaadvacetiletý Vakoč vyhrál etapu na závodě Kolem Polska a čtyři dny jel ve žlutém trikotu.

Štybarovi by trať mohla vyhovovat

"Trať by mu (Štybarovi) měla sedět, je to přesně podle jeho gusta. Jeho pád na Eneco Tour ho samozřejmě trošku zbrzdil v přípravě, ale prakticky obden si telefonujeme a myslím, že ta jeho příprava směřuje až k samotnému MS. K Bruselu sice říkal, že si to protrpěl, ale že to bylo vcelku dobré na to, jaký měl výpadek," přiblížil Konečný.

Kreuzigerovi zastavila činnost mezinárodní cyklistická unie UCI kvůli nesrovnalostem v biologickém pasu, sportovní arbitrážní soud následně zamítl cyklistovo odvolání. Rozhodčí komise Českého olympijského výboru bude o Kreuzigerově případu jednat 11. září a verdikt vynese do 22. září.

"S Romanem se ani teoreticky nepočítá. Ve čtvrtek má v té jeho záležitosti poločas, jak já říkám. A vše je možné řešit teprve tehdy, až mu skončí celé utkání," podotkl prezident Českého svazu cyklistiky Marián Štetina.

Mezi ženami pojede stejně jako Bárta oba závody trojnásobná olympijská vítězka v rychlobruslení Sáblíková. Nečekaně bude ale chybět atletka Drahotová. "Na poslední chvíli vypadla z nominace, dnes dostala na deset dnů antibiotika. S tím se opravdu závodit nedá, s tím bohužel nic neuděláme," řekl Konečný.

Litoval i toho, že výprava nebude početnější. "Je strašná škoda, že nám utekla nominace na některých místech. V kategorii do 23 let nemáme vůbec zastoupení, mezi chlapy 'eliťáky' budeme jen ve třech lidech, i když bychom mohli postavit klidně i šestičlenný tým," řekl Konečný.

Nominace českého týmu na MS v Ponferradě (21.-28. září):
Muži:
Elite:
Silniční závod: Jan Bárta, Zdeněk Štybar, Petr Vakoč.
Časovka: Jan Bárta.
Junioři:
Silniční závod: Roman Lehký.
Ženy:
Elite:
Silniční závod: Martina Sáblíková.
Časovka: Martina Sáblíková.
Juniorky:
Silniční závod: Nikola Nosková, Nikol Zdráhalová.

Reklama