Hlavní obsah

Padrnos: Armstrong ztratil žlutý trikot jen dočasně

PRAHA

Američan Lance Armstrong ztratil podle Pavla Padrnose žlutý trikot vedoucího jezdce Tour de France pouze dočasně. Jediný český jezdec v pelotonu a Armstrongův stájový kolega z týmu Discovery Chanel předpokládá, že o osudu závodu se teprve začne rozhodovat po pondělním odpočinku. Až v dalších dnech se totiž jezdci vydají do alpských kopců.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Pavel Padrnos

Článek

Armstrong i jeho spolujezdci mají podle Padrnose slavný závod rozjetý dobře. "Myslím, že se dá říci, že vše běží podle plánu, se kterým jsme do Tour šli. Moc důležité je, že se nám zatím vyhýbají větší problémy, tím myslím především pády, takže jsme spokojeni," řekl Padrnos.

Přesto již americká stáj prožila v sobotní osmé etapě nepříjemné chvíle. Její lídr se totiž ocitl deset kilometrů před cílem v čelní skupině osamocen se všemi největšími soupeři, kteří měli početní převahu.

"To nebylo dobré a doufám, že jsme si tím již vybrali černý den," zpytoval svědomí Padrnos. Nepříjemná situace prý vznikla s ohledem na charakter etapy, v níž v prvních 50 kilometrech absolvoval peloton čtyři horské prémie. "My to kontrolovali a stálo nás to dost sil. Etapa se začala příznivě vyvíjet až po 150 kilometrech, ale závěr dopadl hůře. Do té doby jsme jeli na doraz a v posledním kopci nám už chyběly síly," vysvětlil Padrnos. Upozornil, že z výsledků je patrné, že se nic podstatného nestalo.

V nedělní etapě před dnem volna už tým podle českého jezdce pracoval opět spolehlivě, třebaže Armstronga vysvlékl ze žlutého dresu Němec Jens Voigt. Američan je třetí s více než dvouminutovou ztrátou. "Vše podstatné jsme ale kontrolovali. Pochopitelně jsme chtěli vedení udržet, ale jen když to nebude stát moc sil," řekl Padrnos. Jeho stáj počítala i s pomocí týmů spoléhajících na sprintery, ale to se v neděli nestalo.

V úterý se začne lámat chléb

Závod se však začne lámat teprve nyní. "V posledních dvou dnech už sice byly kopce, ale stále ne ty alpské velikány. Až úterní etapa do Courchevel něco naznačí. Myslím, že Lance se podle dosavadních výkonů cítí v pohodě," řekl na adresu šestinásobného vítěze Tour.

Za největší konkurenty v boji o žlutý trikot nyní považuje Padrnos dvojici cyklistů stáje T-Mobile Němce Ullricha a Kazacha Vinokurova. Velmi dobře podle něj dosud vypadal Ullrich. "Ale ten měl v neděli pád, což jej možná může poznamenat. Podle mě je to však největší soupeř," dodal.

Padrnosovi po devíti etapách dnešní odpočinek nepřišel příliš vhod, rotože patří k jezdcům, kteří by celodenní volno raději oželeli. "Jel bych raději o to dříve domů. Před dvěma lety po pádu jsem se ale na volno těšil. Nyní je vše v pořádku, tak bych ho mít nemusel. Ale tím nechci říci, že mě nohy nebolí," uvedl český cyklista.

Reklama