Hlavní obsah

Dlouhá časovka ostatní odrovná, já se silami vydržím, věří Bárta před cyklistickým MS

Praha

Je žhavou českou nadějí na skvostný výsledek z mistrovství světa v silniční cyklistice, které začíná ve španělské Ponferradě oficiálními tréninky už v sobotu. Jan Bárta, jeden ze tří nominovaných reprezentantů, se zaskvěl třetím místem v časovce při Tour de France. V boji proti chronometru chce devětadvacetiletý rodák z Kyjova vyšperkovat povedenou sezónu.

Foto: Profimedia.cz

Jan Bárta na letošní Tour de France.

Článek

Časovka vás čeká už ve středu, vy přitom do dějiště MS vyrazíte až v pondělí. Proč jste zvolil tak pozdní přesun?

Jde o ideální načasování s ohledem na přípravu. V neděli chci ještě absolvovat těžký trénink, zatímco v pondělí pojedu na kole nejméně, půjde jen o lehkou projížďku, kterou lze skloubit i s přesunem z letiště v Madridu do dějiště šampionátu. A v úterý už se můžu jít zase pořádně rozjet. To chci projet trať celé časovky a ještě dalších čtyřicet kilometrů.

Máte za sebou závod Kolem Británie. Jak se cítíte s ohledem na blížící se MS?

Myslím, že nohy mám dobré. Británie se mi vydařila. Deváté místo není špatný výsledek. V časovce jsem chtěl být lepší než čtvrtý, ale je třeba vidět, že byla hodně krátká. Na mistrovství světa to bude něco jiného. Momentálně se snažím doma vyladit formu. Tělo si potřebovalo odpočinout, abych na mistrovství světa nastupoval zregenerovaný a ne utahaný.

Na šampionátu se budou závodníci v časovce prát se sedmačtyřiceti kilometry, na nichž jsou v závěru dva kopce. Jde o profil, který vám vyhovuje?

Je to podobné jako na Tour de France. Pro mě je pozitivní zpráva, že nejde o rovinu. Porce sedmačtyřiceti kilometrů je pro mě fajn. Nemám problém ani s krátkou časovkou, ale dlouhá trasa odrovná ostatní, zatímco já se silami vydržím. Při Tour jsem s odstupem studoval mezičasy. A zatímco na druhém úseku jsem nebyl moc vysoko, na posledním jsem zajel jeden z nejrychlejších časů, což mě posunulo celkově na třetí místo.

Opravňuje vás třetí místo z časovky na Tour de France myslet na medaili z MS?

Na startu bude obhájce titulu Tony Martin, jet by měl i Bradley Wiggins, jenž má časovku skvělou. Konkurence bude obrovská a vybojovat stupně vítězů složité. Rozhodně bych chtěl být v top ten, a kdyby se podařilo umístění mezi pěti nejlepšími, byl bych maximálně spokojený. O medaili nechci mluvit.

Řešili jste už se Zdeňkem Štybarem strategii na závod jednotlivců, kde na cyklisty čeká 255 kilometrů?

Naposledy jsme se viděli na mistrovství republiky v červnu. Zdeněk pak špatně spadl při etapovém závodě Eneco Tour. Trať by mu měla sedět. Jestli se bude cítit v pohodě, mohli bychom pomýšlet na solidní výsledek. Profil není totiž vyloženě pro vrchaře. Měl by sedět lidem na klasiky a ty Zdeněk umí. Kdyby se dostal do skupiny, která bude v úniku, nebo se bude finišovat v menším balíku, je schopný dobře spurtovat. Ale měl málo času, aby se dostal do optimální formy. A vůbec nemám tušení, jestli je v pohodě.

Co pro vás vlastně po sezóně, v níž jste absolvoval slavnou Tour de France a pomohl Leopoldu Königovi k sedmému místu, znamená start na mistrovství světa?

Moc se těším. Zní to jednoduše, ale jde o něco naprosto jiného ve srovnání s ostatními závody. Člověk jede v národních barvách, za svoji zemi. Jindy bojuju za tým, ale na šampionátu se cítím jako reprezentant našeho národa.

Reklama