Hlavní obsah

Francouzi slaví pád Bastily a dvojitý triumf na Tour

DIGNE-LES-BAINS

Dvojnásobným triumfem ve 12. etapě Tour de France přispěli francouzští cyklisté k oslavám výročí pádu Bastily. V den státního svátku vyhrál po čtyřicetikilometrovém sólovém úniku David Moncoutie. Druhý v poslední horské etapě v Alpách, jež měřila 187 kilometrů, skončil s bezmála minutovým odstupem další Francouz Sandy Casar.

Článek

Ten v závěrečném spurtu sedmičlenné skupinky uprchlíků po taktické bitvě porazil Španěla Angela Viciosa, který si nakonec dospurtoval pro třetí příčku. Vedoucí muž průběžného pořadí Lance Armstrong dojel v hlavním poli na 41. místě se ztrátou deseti a půl minuty na vítěze, ale bezpečně udržel žlutý trikot. V pelotonu dojel i český cyklista Pavel Padrnos, kterému patřila 33. příčka.

V dalším průběhu závodu se Armstrong bude muset obejít bez podpory týmového kolegy ze stáje Discovery Channel Manuela Beltrana. Španělský cyklista, jenž slavnému Američanovi pomáhal především v kopcích, dnes při stoupání na vrchol Col des Demoiselles Coiffees upadl a kvůli podezření na otřes mozku musel ze závodu odstoupit.

Po úderu do hlavy sice ještě deset kilometrů pokračoval, ale do cíle dojet nemohl a byl převezen do nemocnice, kde podstoupí další vyšetření. "Bylo zjevné, že vůbec neví, kde je. Neměl žádnou sílu a po chvíli si dokonce ani nepamatoval, že upadl," vysvětlil manažer stáje Discovery Channel Johan Bruyneel, proč čtyřiatřicetiletého závodníka ze závodu stáhl.

Armstrong si uvědomuje, že na ztrátu excelentního vrchaře může v pyrenejských kopcích doplatit. "Ve dnech, které máme před sebou, to může být kritické. Jsou tam dvě náročné etapy v Pyrenejích a nechtěli jsme přijít o žádného vrchaře," uvedl. "Ale jsem přesvědčený, že i se zbytkem týmu to můžeme dokázat," dodal.

Moncoutie se za vítězstvím vydal v nejtěžším stoupání

Třicetiletý Moncoutie se na cestu za vítězstvím vydal v nejtěžším stoupání etapy. Oddělil se od třináctičlenné skupinky uprchlíků, v níž nebyl žádný z favoritů na celkový triumf. Svůj sólový únik nakonec dotáhl do úspěšného konce a navázal na loňský úspěch z jedenácté etapy Tour.

"Je to neuvěřitelné. Byl jsem v Alpách opravdu špatný a dnes jsem si to chtěl vynahradit. Strašně jsem chtěl pro sebe zachránit Tour. Vyhrát 14. července je prostě skvělé," radoval se v cíli jezdec stáje Cofidis, jenž se stal prvním domácím etapovým vítězem na letošní Tour.

V pátek je na programu rovinatá etapa z Miramasu do Montpellieru, která měří 173,5 kilometru. V očekávaném hromadném spurtu už nebude bojovat vítěz dvou letošních etap Tom Boonen. Belgický spurtér ve středu upadl a do dnešní etapy s poraněným kolenem nenastoupil. Zelený trikot pro vedoucího jezdce bodovací soutěže od něj převzal Nor Thor Hushovd.

Tour de France - 12. etapa
Briancon - Digne-les-Bains, 187 km
1. Moncoutie (Fr.)4:20:06
2. Casar (Fr.)+ 57
3. Vicioso (Šp.)všichni stejný čas
4. Halgand (Fr.).
5. Arrieta (Šp.).
6. Pellizotti (It.).
7. Merckx (Bel.).
8. Garate (Šp.).
9. Hushovd (Nor.)+ 3:15
10. O'Grady (Aus.).
...
33. Padrnos (ČR)+ 10:33
Průběžné pořadí
1. Armstrong (USA)46:60:36
2. Rasmussen (Dán.)+ 38
3. Moreau (Fr.)+ 2:34
4. Basso (It.)+ 2:40
5. Valverde (Šp.)+ 3:16
6. Botero (Kol.)+ 3:48
7. Leipheimer (USA)+ 3:58
8. Mancebo (Šp.)+ 4:00
9. Ullrich (Něm.)+ 4:02
10. Klöden (Něm.)+ 4:16
...
87. Padrnos (ČR)+ 1:08:57

V pátek je na programu rovinatá etapa z Miramasu do Montpellieru, která měří 173,5 kilometru.

Etapy 92. ročníku Tour de France na Sport.cz
123456789101112131415161718192021

Reklama