Hlavní obsah

Padrnos může být na Tour de France zatím spokojen

MIRAMAS (Francie)

Spokojenost vládne v táboře americké stáje Discovery Channel s dosavadním průběhem Tour de France. Lance Armstrong si jede ve žlutém trikotu pro sedmý titul za sebou a velký podíl na jeho vedení v celkové klasifikaci má i český cyklista v pelotonu Pavel Padrnos.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Pavel Padrnos

Článek

"V týmu panuje spokojenost a to samé mohu říci za sebe," řekl Padrnos po čtvrteční dvanácté etapě. "Musím přiznat, že určitá nervozita před prvními kopci byla. Lance chtěl žlutý trikot a v úterý nám to vyšlo. Odjela skupina, v níž nebyl nikdo nebezpečný. Potom jsme to my nevrchaři rozjeli co nejrychleji a ve stoupání již zaúřadoval Lance," vrátil se český jezdec k průběhu desáté etapy, v níž cyklisty poprvé prověřily Alpy.

Veškerá taktika stáje je podřízena jedinému - dalšímu triumfu Armstronga, který vede o 38 sekund před Dánem Michaelem Rasmussenem. "Když vyhrajeme ještě nějakou etapu, tak to bude jen trochu navíc. Žlutému trikotu je podřízeno vše," uvedl Padrnos.

V posledních dnech útočili především jezdci T-Mobile a Phonaku. "Jezdí hodně agresivně. Ve středu v prvním kopci rychle nastoupili a vepředu byli Vinokurov s Boterem. My jsme to kontrolovali, aby nezískali náskok, který by ohrozil žlutý trikot," uvedl Padrnos.

Alpské etapy zvládla stáj bez problémů

Alpské etapy podle něj zvládla stáj bez problémů. "Vrchaři byli tam, kde měli být," řekl. V dalších náročných stoupáních v Pyrenejích však bude tým postrádat Španěla Manuela Beltrana, který ve čtvrteční etapě spadl na hlavu a musel odstoupit. "Musíme jej nahradit," konstatoval český závodník.

Padrnose již potkaly horší chvilky, ale větší krizi prý dosud neměl. Blížící se pyrenejské kopce jsou prý pro něj daleko nepříjemnější než ty předchozí. "V Alpách jsou táhlé kopce dlouhé 20 až 26 kilometrů, v Pyrenejích jsou sice kratší, ale daleko prudší. Tam bolí cyklistika více. Lance však jezdí dobře a těch soupeřů, kteří by jej mohli zaskočit, moc nevidím," tvrdí Padrnos.

Podle něj ještě neřekl poslední slovo Němec Jan Ullrich. "Po problémech po pádu se dostává zpět," řekl na adresu vítěze Tour z roku 1997. Zatím však nejtěsněji dýchá Armstrongovi na záda Dán Rasmusen. "Asi je v kopcích hodně dobrý. Důležitou součástí závodu však bude časovka v St. Etienne, tam se dá hodně získat i ztratit," prohlásil Padrnos, který věří Armstrongovým kvalitám v této disciplíně.

Reklama