Hlavní obsah

Wiggins má zlato z časovky na MS, Bárta dojel devátý

Ponferrada

Britský cyklista Bradley Wiggins ovládl středeční časovku ve španělské Ponferradě a získal první zlatou medaili na mistrovství světa. Druhý dojel s odstupem 26 sekund Tony Martin, německému cyklistovi tak nevyšel útok na rekordní čtvrtý triumf za sebou. Bronz vybojoval Nizozemec Tom Dumoulin. Nejlepší z českých cyklistů byl Jan Bárta na devátém místě, Petr Vakoč skončil devětadvacátý.

Foto: Daniel Ochoa de Olza, ČTK/AP

Bradley Wiggins získal svůj první titul v časovce na mistrovství světa.

Článek

Devětadvacetiletý Bárta, třetí z časovky na Tour de France a po letošním mistrovství ČR i držitel domácího hattricku v časovce, toužil vylepšit své maximum v podobě sedmé příčky na MS před dvěma lety v Nizozemsku. Závod na 47 kilometrů dlouhé trati s převýšením 458 metrů rozjel výborně, ale třetí čtvrtina mu nesedla a na vítězného Wigginse ztratil minutu a 43 vteřin. Více než minutu činilo jeho manko na bronzového Dumoulina.

"Je to desítka, která byla mým prvním cílem. A ten se podařilo splnit," řekl ČTK Bárta. Zároveň však kyjovský rodák připustil, že pomýšlel i výše. "Je to solidní výsledek, ale doufal jsem, že by to mohlo být třeba i lepší. Bohužel to nevyšlo, s tím už se ale teď nedá nic dělat," doplnil Bárta.

Ze 64 závodníků na startu, mezi nimiž chyběl čtyřnásobný vítěz z minulosti Švýcar Fabian Cancellara, jenž se rozhodl šetřit síly na nedělní silniční závod, se boj s chronometrem vydařil nejlépe Wigginsovi. Na prvním mezičasu sice ztrácel na hlavního favorita Martina čtyři vteřiny, ale pak už převzal taktovku a celou trať pokořil při rychlostním průměru 50,08 kilometru v hodině za necelých 56 a půl minuty. Martina nechal za sebou o 26 sekund.

"Těžko mohu svoji radost popsat slovy. Šel jsem do závodu s vědomím, že mám právě na tohle dobře připravené nohy. Když jsem viděl profil trati, bylo mi jasné, že pokud mám někdy někde porazit Tonyho, bude to na trati, jako je tahle," prohlásil v televizním rozhovoru Wiggins, jenž měl z časovky na MS dosud na kontě dvě stříbra (2011 a 2013) a rivala Martina předčil jako jediný rovněž na hrách v Londýně.

Martin má již šestou časovkářskou světovou medaili, po vítězstvích v letech 2011 až 2013 a dvou bronzech přidal do sbírky cenných kovů první stříbro. Nejúspěšnějším časovkářem MS zůstává Cancellara s čtyřmi zlatými a třemi bronzovými medailemi.

Dvaadvacetiletý Vakoč, třetí nejmladší muž ve startovním poli, skončil v třetí desítce. Na vítězného Brita ztratil přes tři a čtvrt minuty.

MS v silniční cyklistice v Ponferradě (Španělsko):
Muži - časovka (47,1 km):
1. Wiggins (Brit.) 56:25
2. Martin (Něm.) -26
3. Dumoulin (Niz.) -41
4. Kirijenko (Běl.) -48
5. Dennis (Austr.) -58
6. Malori (It.) -1:12
7. Oliveira (Portug.) -1:22
8. Vorobjev (Rus.) -1:30
9. Bárta (ČR) -1:43
10. Castroviejo (Šp.) -1:44,
...29. Vakoč (ČR) -3:18.

Reklama

Související témata: