Hlavní obsah

Rekord bude můj! Sosenka vyhlásil plán vzít si zpět světové maximum v hodinovce

Praha

Přesně týden od vytvoření světového rekordu v hodinovce Němcem Jensem Voigtem ohlásil český cyklista Ondřej Sosenka záměr rekordní zápis překonat. Osmatřicetiletý rodák z Prahy byl devět let až do minulého týdne držitelem nejlepšího světového výkonu, který měl hodnotu 49,700 kilometrů. Aktuální maximum je 51,115 km. „Třiapadesát kilometrů je v mých silách," prohlásil Sosenka.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ondřej Sosenka se pokusí vytvořit světový rekord v hodinovce.

Článek

Kdy jste se rozhodl pokusit se vylepšit světové maximum v hodinovce?

O možnosti atakovat světový rekord jsem začal uvažovat už v zimě. Záměrem bylo překonat svůj vlastní rekord deset let poté. Chystali jsme kolo, ale došlo ke změně předpisů, což byl výrazný škrt přes rozpočet. Kolo jsme připravovali podle starých předpisů s kruhovými profily trubky, řídítka byla klasická a normálně vypletená kola. Nyní samozřejmě použijeme speciál, určitě budu mít kliky uzpůsobené svojí postavě. Ještě se rozhodneme, jestli zvolíme kliky dlouhé dvě stě nebo dvě stě deset milimetrů.

Jak moc vás uchvátil výkon třiačtyřicetiletého Jense Voigta na velodromu ve švýcarském Grenchenu, který ujel 51,115 kilometrů?

Čekal jsem, že s ohledem na techniku bude výkon Voigta lepší. Zatímco on jel na časovkářském speciálu, já musel použít tehdy v Krylatském v Moskvě standardní kolo. Troufám si tvrdit, že je v mých schopnostech vzít si rekord zpět. Otázkou pochopitelně je, jak do světového rekordu promluví další cyklisté jako Wiggins nebo Cancellara, s nimiž bych se zřejmě měřit nemohl.

Z vrcholové cyklistiky jste se před šesti lety stáhnul. Co jste během pauzy dělal?

Pracoval jako prodejce dřevostaveb a reklamní akvizitor pro stavební časopisy. Na kolo jsem si však našel čas pravidelně. Jsem nucený sportovat z lékařských důvodů, protože když nemám dva dny vyšší zátěž, pomalu se o mě pokouší infarkt.

Nemůže se dlouhá přestávka negativně projevit?

Cítím se neopotřebovaný, nemám problémy s páteří ani s klouby. Vývoj hodinovky mě tudíž přesvědčil, že bych mohl říct ještě jedno významné slovo.

Už máte představu, kde by k pokusu o světový rekord mělo dojít?

Dostal jsem tip na jednu dráhu v Colardu, kterou určitě vyrazím otestovat. Ale zřejmě dáme přednost oválu v Portugalsku, kde by nebyl problém s časovým posunem a nutností delší aklimatizace.

Termín je stanovený nebo se bude odvíjet od programu tréninku?

Pokus bych absolvoval zřejmě na konci jara nebo v létě ještě před startem Tour de France.

Máte představu, kolik kilometrů jste schopen zvládnout?

Troufám si tvrdit, že padesát dva a půl kilometru nebo třiapadesát kilometrů je po cílené přípravě v mých silách. Velkou výhodou ve srovnání s mým pokusem před devíti lety je možnost verbální i vizuální komunikace s podpůrným týmem, což bylo tehdy zakázané. Bylo celkem náročné jet v situaci, kdy jsem vlastně nevěděl, jak si vedu.

Reklama