Hlavní obsah

Sáblíková se na MS zapletla do pádu a závod vzdala. Jsem naštvaná a polámaná, říká

Ponferrada
Aktualizováno

Pro Martinu Sáblíkovou skončil dnešní závod s hromadným startem na mistrovství světa v silniční cyklistice v Ponferradě již před koncem druhého ze sedmi okruhů. Trojnásobná olympijská vítězka v rychlobruslení a dvanáctá žena z úterní časovky se zapletla do ošklivého pádu mnoha závodnic při sjezdu z vrcholu Mirador.

Foto: Daniel Ochoa de Olza, ČTK/AP

Pro Martinu Sáblíkovou skončil závod s hromadným startem na MS v silniční cyklistice už ve druhém kole.

Článek

"Moc mě to mrzí, je to hrozná škoda, protože na kole jsem se cítila dobře. Cítím se naštvaně a polámaně, jsem obražená a odřená, ale bude to dobré," uvedla v rozhovoru pro Českou televizi Sáblíková. Silniční závod nedokončila ani před dvěma lety v nizozemském Limburgu, kde byl rovněž na vině hromadný pád.

Titul získala dvaadvacetiletá všestranná Francouzka Pauline Ferrandová-Prévotová, která sbírá úspěchy i na horských kolech a v cyklokrosu.

Peloton, který čítal 134 žen, jel do kritické chvíle prakticky celý pohromadě. Po téměř 34 kilometrech došlo k pádu v popředí pole a další závodnice neměly možnost dost rychle zareagovat a vyhnout se.

Péče lékařů nebyla nezbytná

Sáblíková byla jednou z cyklistek, které se snažily rovnou směrovat kolo mimo silnici, aby se vyhnula ležícím soupeřkám. Přesto skončila na silnici, bez pomoci zdravotníků se sice postavila na nohy, ale otřesená už znovu na kolo nenasedla.

"Je zklamaná. Věřila si, okruh jí hodně seděl. A po tom, co se Nikole Noskové mezi juniorkami povedlo skvělé umístění, byl celý tým nažhavený. Viděli jsme, že to jde," řekl reprezentační trenér Tomáš Konečný serveru idnes.cz s odkazem na čtvrtou příčku Noskové. "Martina šla na start s tím, že na to má. Jela pěkně schovaná, co jsme si řekli, plnila. Ale cyklistika je někdy loterie, je o štěstí."

Podle prvních informací vyvázla rychlobruslařská šampionka z pádu "jen" s mnoha odřeninami a naraženým bokem. "Nevylučuju, že to může být něco horšího, ale doufám, že jde jen o odřeniny. Snad není nic zlomeného," uvedl Konečný.

Rozhodovalo se až v závěru

Hlavní favoritky včetně obhájkyně zlata Marianne Vosové z Nizozemska v závodě pokračovaly. Do žádných velkých akcí se však nepouštěly, a tak se rozhodovalo až v závěru poté, co na posledním okruhu zkropil občas peloton déšť.

Pět kilometrů před cílem se utrhlo ve stoupání kvarteto Vosová, Emma Johanssonová (Švédsko), Elizabeth Armitsteadová (Británie) a Elisa Longová Borghiniová (Itálie). Zdálo se, že pouze jedna ženu z této skupiny odjede bez medaile, ale nakonec bylo vše jinak.

Nikomu z čtveřice se více než kilometr před cílem nechtělo do nástupu a závěr natolik protaktizovaly, že je dojelo dalších 11 závodnic. Medaile za vítěznou Ferrandovou-Prévotovou a stříbrnou Němkou Lisou Brennauerovou zbyla nakonec z této skupinky pouze na bronzovou Johanssonovou.

Vosové ve finiši brzy došly síly a uzavírala první desítku, čímž přišla o unikátní sérii. Od roku 2006 brala pokaždé medaili. Na kontě má tři zlaté (2006, 2012 a 2013) a pět stříbrných.

Na stejně dlouhé trati se již ráno představili junioři. Jediný český zástupce Roman Lehký závod nedokončil. O medailích se rozhodovalo až ve spurtu, v kterém zvítězil Němec Jonas Bokeloh.

Mistrovství světa v silniční cyklistice v Ponferradě (Španělsko):
Závod s hromadným startem:
Ženy (127,4 km):
1. Ferrandová-Prévotová (Fr.) 3:29:21
2. Brennauerová (Něm.)
3. Johanssonová (Švéd.)
4. Bronziniová (It.)
5. Cromwellová (Austr.)
6. Oldsová (USA)
7. Armitsteadová (Brit.)
8. Villumsenová (N. Zél.)
9. Solovějová (Ukr.)
10. Vosová (Niz.) všechny stejný čas
...Sáblíková (ČR) nedokončila.
Junioři (127,4 km):
1. Bokeloh (Něm.) 3:07:00
2. Kulikovskij (Rus.)
3. Lenderink (Niz.) oba stejný čas
...Lehký (ČR) nedokončil.

Reklama